Big_loader_ajax

V čem si před vyjednáváním o Brexitu nerozumí evropští lídři s britskou premiérkou?

30.04.2017

Europoslanec Luděk Niedermayer byl hostem pořadu Den podle na ČRo Plus.
Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máte vyladěn Český rozhlas Plus. Brusel říká, že Mayová žije v jiné galaxii, takhle nadepsali britské Timesy dnešní článek k chystaným jednáním o Brexitu. Politické mantinely vyjednávání s Británií schválili lídři sedmadvacítky jenom pár minut po společném sobotním obědě, ale Evropská média spíš přetřásají to, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker je údajně rozčarován neochotou premiérky Mayové ke kompromisům. Před iluzemi Brity rovněž tento týden varovala německá kancléřka Angela Merkelová. Britská premiérka Theresa Mayová ale úvahy, že by její vláda byla odtržena od reality, v dnešním rozhovoru pro BBC odmítla. Dění kolem Brexitu sleduje i Luděk Niedermayer, europoslanec zvolený za Top 09 a STAN. Dobrý den.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec
--------------------
Dobrý den.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane poslanče, žije britská vláda v iluzích ohledně Brexitu?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec
--------------------
Můj osobní názor je, že tak trochu ano, a mám to potvrzené například rozhovory s některými britskými firmami. Myslím si, že /Downing Street/ jednoznačně preferuje tu domácí politickou rovinu, to vyjednávání, nebo vlastně toho procesu Brexitu, což mimojiné, že je v tom úspěšná, dokládá to, že premiérka Mayová svolala volby, protože očekává, že v nich drtivě zvítězí. Ale co se týká těch praktických stránek, snížení nejistoty pro firmy, které v Británii podnikají, a pro celé odvětví britské ekonomiky, nebo ekonomiky Spojeného království, které jsou závislé na těsných vztazích s Evropskou unií, pro ně moc nedělá a ty firmy za zavřenými dveřmi tady tohle docela jasně vyjadřují a říkají, že jsou tak trochu rozčarováni z toho, že tam není nikdo, kdo by je poslouchal, protože se řeší ta politická rovina Brexitu.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
A postoje premiérky Mayové, sdílejí vaši kolegové, britští europoslanci, jsou s ní ve shodě?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec
--------------------
Jak kteří, beze sporu mezi labouristy je spoustu lidí, kteří nesmírně litují toho, že Británie odchází z Evropské unie, ale tyto hlasy jsem zaznamenal i u spoustu konzervativních poslanců, se kterými mám nějaké bližší vztahy. Samozřejmě něco jiného je Najdžel Faraž, který jakoby se nemohl dočkat toho, až k tomu odchodu s Evropské unie dojde, což platí i pro ty jeho poslance. Ale zaznívají tam jako velmi rozdílné názory, čili něco jiného je levice a část konzervativců a něco jiného jsou poslanci UKIPu a taky část konzervativních poslanců, kteří si Brexit přáli, protože konzervativci jsou v tomhle i nadále rozděleni.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
A z čeho podle vás plynou nedorozumění mezi unijními lídry a vládou konzervativců? Ono to tak aspoň navenek vyznívá, že si teď moc nerozumějí.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec
--------------------
Myslím si, že trochu z toho, a to začínají evropští politici, ti kontinentální jednoznačně říkat, že pokud někdo chce opustit Evropskou unii, tak samozřejmě může, ale znamená to, že ji opouští. To členství v Evropské unii je spojeno se spoustami výhod, které zjednodušují fungování firem, ale třeba usnadňuje i lidem cestování na dovolenou a tak dále. A bohužel, když se Spojené království rozhodlo opustit, tak o tyto věci přijde a samozřejmě na té britské straně je možná vnímáno tady tohle jako určitý naschvál, ale ono není zároveň možné v tom klubu nebýt a zároveň požívat všechny jeho výhody. Čili to znamená, že to vyjednávání bude docela komplikované, a myslím si, že také londýnská vláda si uvědomila, jak složité bude vyjednat všechny ty technické náležitosti související s budoucími ekonomickými vztahy, a proto vlastně přišla s tím konceptem, že po tom dvouletém období, kdy by Spojené království mělo opustit Evropskou unii, už začne platit jakési přechodné období, které zřejmě aspoň podle požadavků Londýna bude co nejbližší tomu dnešnímu fungování ekonomickému. A až poté, někdy později, dojde k tomu opravdu skutečnému Brexitu, kdy se Spojené království stane vlastně pro nás nějakou třetí zemí, za kterou budeme vyjednávat ekonomické vztahy, musíme to takhle říct, v podstatě od začátku.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
A činí už teď potíže výše plateb, kterými musí Británie vykompenzovat ten rozvod s Unií?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec
--------------------
To je, myslím si, že v Londýně je to velmi symbolické téma, ale myslím si, že na té opačné straně stolu všem bylo od začátku jasné, že vzhledem k tomu, že Evropská unie nefunguje na roční bázi, ale na bázi rozpočtových období sedmiletých, které ještě pak to jejich vyrovnání probíhá další dva roky, a to není zrovna ten moment, kdy dojde k Brexitu, tak je jasné, že se tyto finanční pohledávky a závazky tady z toho období budou muset vyjednávat jaksi až do konce. A z toho vyplyne zřejmě určitý závazek na platby pro Londýn. Zároveň je tam pak otázka také podílu na budoucích penzích evropských zaměstnanců, nebo také náklady spojené s tím, že některé instituce budou muset opustit Spojené království a přestěhovat se do Evropy. Čili je tam pár jako docela jasných témat, které mě připadají jako bezesporné, to není nijaké politické téma, ty peníze bude vyšetřovat pravděpodobně auditní dvůr. Ale samozřejmě v Londýně je to vnímané jako něco hostilního a něco vysoce problematického. Čili už toto je jako první bod, který nebude úplně snadný. Ale já jsem zaznamenal od premiérky Mayové v poslední době takové příznivé signály, že, doufejme, že tohle téma, které myslím hlavně Britové uvedli na scénu jako nějaké velké téma, začne ztrácet na významu a budem se soustředit na ty důležitější věci.

Martina MAŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Luděk Niedermayer, europoslanec zvolený za TOP 09 a STAN. Děkuju za rozhovor. Na shledanou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec
--------------------
Na shledanou.
Zdroj : ČRo Plus