Big_loader_ajax

TOP 09 a STAN vede do voleb Niedermayer

30.05.2014

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí vsadili na bezpartijní, sympatie vzbuzující odborníky. Kandidátku pro volby do Evropského parlamentu povede viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Prosadil si ho předseda Karel Schwarzenberg.

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí vsadili na bezpartijní, sympatie vzbuzující odborníky. Kandidátku pro volby do Evropského parlamentu povede viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Prosadil si ho předseda Karel Schwarzenberg. Druhé místo získal další nestraník, exministr spravedlnosti a bývalý politik ODS Jiří Pospíšil.

Až na třetím místě je místopředseda STAN Stanislav Polčák, na listině najdeme i profesora a specialistu na oblast životního prostředí Bořivoje Šarapatku či senátora a dokumentaristu Jaromíra Štětinu. TOP 09 by chtěla do Evropského parlamentu dostat alespoň tři zástupce - doposud nemá v Bruselu nikoho. Strana podporuje přijetí fiskálního paktu a úsporný rozpočet, staví se naopak proti dani z finančních transakcí či členství Turecka v Evropské unii.

V ČELE KANDIDÁTKY ZDATNÝ EKONOM

TOP 09 a STAN hledala lídra dlouho. Nabídku odmítl například ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek. Nekandidovat se rozhodl i bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, důvodem je zatím soudně nedořešená kauza vyplácení sociální dávek na rezortu, v níž byl obviněn Drábkův náměstek. Nakonec se jedničkou pro volby stal ekonom Luděk Niedermayer, který byl 12 let členem bankovní rady ČNB a v letech 2000 - 2008 byl jejím viceguvernérem. V současnosti působí jako hlavní ekonom společnosti Deloitte. Niedermayer sází na osvětu - podle něj jsou pojmy jako fiskální politika nebo bankovní unie pro voliče složitá témata, která potřebují vysvětlit. „Nejde o to, že se ze dne na den z posledního občana ve vísce s 20% nezaměstnaností stane takzvaný eurohujer. Funguje to u lidí, kteří o to mají zájem, ale dostávají dosud zkreslené informace,“ říká lídr TOP 09 a STAN pro evropské volby Luděk Niedermayer. Je přesvědčen, že jako europoslanec může správnými podněty v rámci frakce ovlivnit důležité detaily diskutovaných návrhů. TOP 09 je součástí Evropské lidové strany, jejich programy by si tedy měly být blízké. „Dovedu si představit, že s lidovci, zejména s jejich reprezentanty, které znám, se na celé řadě věcí dohodneme. TOP 09 má určitě mnohem větší akcent na ekonomiku a pochopení role EU pro ČR. Tam jsme podle mě trochu dále,“ uvažuje Niedermayer a dodává: „Je řada věcí na národní úrovni, ve kterých by se dala najít snazší shoda mezi lidovci a námi než mezi lidovci a vládou -například zdravotní poplatky.“

NEZÁVISLÝ JIŘÍ POSPÍŠIL SI NECHÁVÁ SVÁ „ALE“

Dvojkou kandidátky je bývalý ministr spravedlnosti a dlouholetý poslanec ODS Jiří Pospíšil. Sám nevidí problém v rozdílných názorech TOP 09 a ODS na řadu otázek, objektem jeho zájmu budou justiční a legislativní témata a v těch se s TOP 09 shoduje. „V některých oblastech mám odlišné názory, na to jsem představitele TOP 09 upozornil. Týká se to například přijetí eura, kde se domnívám, že by mělo proběhnout referendum,“ řekl Pospíšil. TOP 09 se přitom staví důrazně proti referendu o přijetí eura - vyžaduje ho naopak například ODS. Pospíšil byl ministrem spravedlnosti už ve vládě Mirka Topolánka, kde z pozice ministra spravedlnosti prosadil přijetí nového trestního zákoníku, v Nečasově vládě pak mj. nový občanský zákoník a nový zákon o obchodních korporacích. Tím došlo ke kompletní rekodifikaci českého soukromého práva. Na 24. kongresu ODS neúspěšně kandidoval na post prvního místopředsedy ODS. Neuspěl ani v první volbě řadových místopředsedů a na konci ledna ODS opustil. Zároveň oznámil, že možná požádá poslanecký klub TOP 09 a STAN o spolupráci. Vstupovat do žádné strany však podle svých slov nehodlá. Jiří Pospíšil je podle studie společnosti Effectix. com druhým nejaktivnějším kandidátem na sociálních sítích.

KONZERVATIVNÍ PROGRAM NEPŘEKVAPIL

TOP 09 schválila svůj program pro eurovolby už během prosincového sněmu. Jeho obsah není nikterak překvapivý. Strana podporuje přijetí fiskálního paktu a úsporný rozpočet, staví se naopak proti dani z finančních transakcí či členství Turecka v Evropské unii. Jako svá hlavní témata TOP 09 označuje společný bezpečný finanční trh a ochranu vkladů, přehlednou a jednoduchou evropskou legislativu, ochranu životního prostředí a ochranu lidských práv. Strana podporuje přijetí eura, vstup do eurozóny by podle TOP 09 měl přijít až v okamžiku, kdy na něj budeme po všech stránkách připraveni. Referendum odmítá. „K přijetí eura jsme se zavázali, tak to musíme udělat. Jen nalézt správný okamžik. Průmysl volá po euru a o tom můžeme debatovat do nekonečna. Euro je nástroj, a ten se musí použít, když bude užitečný,“ uvedl předseda TOP 09 Schwarzenberg. Zdá se, že evropské volby budou pro české voliče opět především mužskou záležitostí. Polovinu kandidátky tvoří ženy pouze u Strany zelených, TOP 09 má na listině pouze 14 procent žen, první z nich je navíc až na osmém místě.

Autor článku : Eva Potužníková
Zdroj : Evropské noviny