Big_loader_ajax

ThinkTank HN: Měla by se Evropa začít víc spoléhat na sebe a méně na USA?

29.05.2017

Ve svých prohlášeních obvykle dost opatrná německá kancléřka Angela Merkelová po prvním setkání evropských státníků s americkým prezidentem Donaldem Trumpem řekla, že Evropa musí vzít svůj osud do vlastních rukou. To podle všeho znamená spoléhat se méně na Spojené státy a více na sama sebe. Je to správná cesta a jak by to podle vás mělo vypadat?
Luděk Niedermayer
NATO je hlavní zárukou pro naši bezpečnost a obranu. Musíme přestart být jeho černým pasažerem. Až posílíme naši obranyschopnost, budeme de facto schopni "na sebe" více spoléhat. Věřím ale, že transatlantické partnerství není u konce.
 
Ivan Derer
Evropa by měla mít ministra obrany, jako jakákoliv jiná supervelmoc. Být v dnešní době závislý na něčem tak nepředvídatelném, jako je současný americký prezident, by byla samozřejmě od Merkel nezodpovědnost.

Ondřej Jonáš
Oba rodiče mám tuze rád, můžou se stále milovat!

Dušan Tříska
Jakékoli společenství se může začít spoléhat především na sebe, pouze pokud si ujasní, čím momentálně je a čím by případně mohlo být.

Ivan Štampach
Evropu bych raději viděl jako rovnocenného partnera a spojence USA než jako závislou na vojenské síle USA. Odpovídá to jejímu počtu obyvatel, území a ekonomickému potenciálu. Jen to vyžaduje Evropu federalizovanou.

Zbyněk Vlk
Ano, samozřejmě. To ale neznamená nutně se vzdalovat od partnerství s USA, nebude-li to nutné. Ale skutečné dobrovolné partnerství je možné pouze při vědomí si vlastní síly, jinak je to vztah závislosti nebo manipulace (z té či oné strany).

Michal Horáček
NATO bez vojenské síly USA není moc představitelné. Zároveň ale NATO nesmí být organizací černých pasažérů. Dlouhodobě upozorňuji na podfinancovanost naší armády. To musíme změnit. Obecně by však Evropa měla být suverénnější a akceschopnější.

Tomáš Prouza
Měli jsme to začít dělat už dávno a je dobře, že Donald Trump všem Evropanům jasně ukazuje, že jsme v tom sami. Musíme hájit naše hodnoty, musíme se dokázat bránit sami, a musíme přijmout, že se mění rovnováha ve světě. To poslední nám moc nejde.

Jiří Plocek
Jistě.

Daniel Kvasnička
Já nemám rád pojem "spoléhat sám na sebe", to je pro mne pojem víry. Nevěřím USA a nevěřím Evropě. Věřím Bohu, ale ptáte-li se, pak by Evropa musí udělat vše pro svou vlastní bezpečnost, vše co může. Mít strategii obrany hodnot. A být partnerem.

Edvard Outrata
Evropská unie by měla mít vlastní společnou plně funkční obranu, operabilní jak samostatně, tak v rámci severoatlantického spojenectví. To by postavilo naše vztahy s USA na racionálnější úroveň. Spojenectví s USA a Kanadou to ostatně posílí.

Marek Vácha
Ano. Vytvoření společné evropské armády je nezbytnost.

Markéta Hejkalová
Ano, je. Každý by se měl spoléhat především sám na sebe. Pomoz si sám a Bůh (a Amerika) ti (možná) pomůže.

František Fuka
Kazdý stát by se měl spoléhat především sám na sebe. Pokud se kromě toho může spoléhat ještě na někoho jiného, je to příjemný bonus.

Miloš Urban
Na USA stejně, na sebe více.

Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Libor Stejskal
Zdroj : dialog.ihned.cz