Big_loader_ajax

Rusko nemá dost peněz pro Řecko. Naštěstí, píše europoslanec Niedermayer

19.07.2015

"Pro nás naštěstí je finanční situace v Rusku špatná a není reálné, aby Rusko zaplatilo řecké dluhy nebo mu nějak výrazně finančně pomohlo,“ říká Niedermayer.
Z PROFILŮ Europoslanec za TOP 09 a bývalý člen Bankovní rady České národní banky Luděk Niedermayer odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Týkaly se především řecké krize a Ruska. Niedermayer věří, že se země na jihu Evropy postaví na nohy, pokud učiní patřičné reformy. Dokud k tomu nedojde, je podle jeho názoru dobře, že Rusko nemá dost peněz na to, aby Řecku dluhy zaplatilo.

Hned v úvodu Niedermayer konstatoval, že je rád za uzavření nové dohody mezi Řeckem a ostatními státy eurozóny. Řekové by si ale měli uvědomit, že jde o jejich reformy, že jim mají pomoci a přistoupit k nim zodpovědně. Současná krize ostatně podle jeho názoru vznikla proto, že se řecký premiér odklonil od závazků, k nimž se zavázaly předchozí vlády.

Pokud se ale řecká vláda pustí do reforem, země má šanci, že se vzpamatuje. A Rusko tu nebude tak výrazně uplatňovat svůj vliv.

“Rusko mělo vždy v Řecku a na Kypru velký vliv (přístup ke Středozemnímu moři, vojenské základny, velká populace Rusů žijících v Řecku a na Kypru, investice). Pokud by došlo v Řecku ke kolapsu, Řecko by se snažilo najít pomoc jinde. Nezapomínejme, že v Řecku nyní vládne krajně levicová a populistická vláda - obrátit o pomoc se tedy může opravdu na kohokoliv... Pro nás naštěstí je finanční situace v Rusku špatná a není reálné, aby Rusko zaplatilo řecké dluhy nebo mu nějak výrazně finančně pomohlo,“ oddechl si Niedermayer.

Další odpovědi europoslance najdete zde

Výjimkou je případná spolupráce v energetice, což by také nebylo pro EU právě nejlepší, když se v tomto směru snaží od Moskvy odpoutat.
 
Autor článku : mp
Zdroj : www.parlamentnilisty.cz