Big_loader_ajax

Řešení řecké ekonomické krize je na dohled

23.06.2015

"Toto je vina zdejší vlády, protože ta řecká vláda celé měsíce jaksi zostřovala ten spor s věřiteli, to znamená s euroskupinou a jakoby podporovala tu neochotu Řeků porozumět tomu, co euroskupina po nich očekává," komentuje nedůvěru některých věřitelů Luděk Niedermayer.

Jan ČERNÝ, moderátor

Řešení řecké ekonomické krize je na dohled. Dohoda mezi Aténami a věřiteli, která zemi zajistí miliardy potřebné na zaplacení nejbližších splátek dluhů, by mohla být hotová do konce týdne. Řekl to šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle zástupců eurozóny jdou návrhy řecké vlády správným směrem. Od tamních zákonodárců si ale vysloužily kritiku.

Aneta HRONOVÁ, redaktorka

--------------------

Řecká vláda v evropské pasti. Tak tamní poslanci vnímají výsledek summitu v Bruselu. Balík návrhů z pera kabinetu Alexise Tsiprase, který počítá třeba s posunutím hranice pro odchod do důchodu, nebo s výrazným zvednutím sazby DPH, se podle zákonodárců neshoduje s principy levice.

redaktor /citace: Alexis MITROPULOS, místopředseda řeckého parlamentu/ /Zdroj: Reuters/

--------------------

"Domnívám se, že tento program, jak jej vnímáme, bude pro nás těžké podpořit. Premiér musí nejdříve informovat naše lidi o tom, proč jsme v jednáních neuspěli."

Aneta HRONOVÁ, redaktorka

--------------------

Míč je teď, alespoň podle slov řeckého premiéra, na straně věřitelů a partnerů v eurozóně. Ti snahu Atén ocenili. Někteří ale zůstávají stále velmi kritičtí. Navíc se obávají toho, jak sjednání dohody zkomplikuje situace na řecké politické scéně.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

--------------------

Toto je vina zdejší vlády, protože ta řecká vláda celé měsíce jaksi zostřovala ten spor s věřiteli, to znamená s euroskupinou a jakoby podporovala tu neochotu Řeků porozumět tomu, co euroskupina po nich očekává.

Aneta HRONOVÁ, redaktorka

--------------------

Pokud zákonodárci vládní návrhy nepodpoří, hrozí, že premiér bude muset vypsat předčasné volby, nebo referendum. Bez dohody s věřiteli země nedostane víc než 7 miliard eur ze záchranného programu a nebude mít na splacení dluhů. Řecku by navíc hrozil i odchod z eurozóny. To ale nikdo nechce.

Jan BUREŠ, hlavní ekonom, Era

--------------------

Domnívám se, že eurozóna je sice lépe připravena na eventuální gregzit než v roce 2012, ale pořád by to byl otřes, který by eurozóna cítila a potažmo by ho cítilo i Česko.

Aneta HRONOVÁ, redaktorka

--------------------

Aténám zbývá na zaplacení červnové splátky Mezinárodnímu měnovému fondu už jen týden. Ve středu večer se proto znovu sejdou ministři financí eurozóny. Balík řeckých reforem bude taky hlavním tématem na plánovaném summitu Evropské unie v Bruselu, který začíná ve čtvrtek. Aneta Hronová, Česká televize.

 

Autor článku : Aneta Hronová
Zdroj : ct24.cz