Big_loader_ajax

Řekové výrazně zrychlili výběry z bank. Jen ve čtvrtek šlo o miliardu eur

19.06.2015

"To, že Řekové vybírají peníze z řeckých bank, znamená, že peníze tam dodává eurosystém za pomoci nouzových půjček, které poskytuje řecká centrální banka se souhlasem Evropské centrální banky," vysvětluje bývalý viceguvernér České národní banky a europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer

Řekové vybrali ve čtvrtek z bank více než miliardu eur, tedy přes 27 miliard korun. Znamená to, že se výběry opět výrazně zrychlily. Od počátku týdne přišel řecký bankovní systém tímto způsobem už o zhruba tři miliardy eur, což představuje 2,2 procenta celkového objemu vkladů z konce dubna.

Výběry vkladů jsou ale podle bankéřů poklidné a žádná panika není navenek patrná. „Nevznikají fronty ani panika, je to klidná a postupná fáze stahování peněz z bank,“ řekl jeden z bankéřů. Podle něj se v tom projevují obavy z osudu jednání s evropskými věřiteli. Vkladatelé vybírají od začátku týdne peníze z řeckých bank zvýšeným tempem, pod vlivem čtvrtečního krachu jednání mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli. Lidé se obávají, že země bude muset v dohledné době vyhlásit platební neschopnost, zavést omezení na výběry vkladů, zakázat převody peněz do zahraničí a nakonec i vystoupit z eurozóny. Zástupce Evropské centrální banky Benoît Coeuré ve čtvrtek naznačil pochybnosti, zda se řecké banky příští týden vůbec otevřou. O Řecku se znovu bude jednat v pondělíV minulých týdnech řečtí občané a firmy vybírali z bank v průměru 200 až 250 milionů eur denně. V dubnu se odliv zrychlil na celkových 4,9 miliardy eur z březnových téměř dvou miliard eur. Za první čtyři měsíce tohoto roku z řeckých bank odešlo více než 26 miliard eur a na konci dubna byl objem vkladů nejnižší za více než deset let. "To, že Řekové vybírají peníze z řeckých bank, znamená, že peníze tam dodává eurosystém za pomoci nouzových půjček, které poskytuje řecká centrální banka se souhlasem Evropské centrální banky," vysvětluje bývalý viceguvernér České národní banky a europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer a dodává: "Břímě problému v řeckých bankách neleží na evropských komerčních bankách, ale jde na účet Evropské centrální banky, která je ve velmi nekonformní pozici." Další jednání o Řecku se povede v pondělí, kdy se v Bruselu sejdou prezidenti a premiéři zemí platících eurem.

Řekové se uskromňují

Řekové se v současnosti uskromňují, šetří, kde se dá. Ale často už nemají kde. Lidé omezili jízdy aut, častěji jezdí na mopedech. Nekupují nové oblečení, ale společenský život neomezují. Do restaurací a kaváren se chodí dál, jen se omezuje útrata. Rodiče, kteří mají alespoň nějaký důchod, pomáhají dětem, které přišly o práci. Rodina hraje v řecké společnosti velkou roli. Otevřeně se už i na nejvyšší úrovni začíná mluvit o Grexitu - tedy odchodu Řecka z eurozóny. Řekové ale návrat k drachmě nechtějí, bylo by to velmi drahé. Jednání o Řecku je bez výsledku, v pondělí se sejdou lídři eurozóny. Eurozóna jedná s Řeckem o záchranném programu, většina politiků v dohodu nevěří. Bude dohoda, budou i peníze. Řekové doufají v úspěch jednání jejich vlády s věřiteli. Předseda Evropské komise Juncker kritizuje řecký kabinet. Prý klame své voliče.

Původní článek: http://www.rozhlas.cz/_zprava/1503450

Autor článku : ČTK, Petra Novotná, Pavel Novák
Zdroj : zpravy.rozhlas.cz