Big_loader_ajax

Prvních sto dní ekonomiky

27.07.2017

Co čeká Česko po podzimních volbách do poslanecké sněmovny, až se noví zákonodárci dohodnou na sestavení vlády? Neponechali jsme nic náhodě a zeptali se ekonomických expertů a kandidátů na post ministra financí: co byste udělali během prvních 100 dní ve funkci? Tady jsou jejich představy.
LUDĚK NIEDERMAYER, TOP 09 
Pro první dny je prioritou sestavit týmy, které budou pracovat na klíčových projektech. Mezi nimi bych rád viděl „diskusi“ s finanční správou o tom, že společenskou ani ekonomickou prioritou není honit trafi kanta za to, že zapomene vydat účtenku, ale věnovat pozornost velkým firmám a rizikovým jevům. Připravit kroky, motivace, pravidla, jež obrátí hrozivý trend růstu zaměstnanců státu opačným směrem (což také usnadní podle mne potřebné zvýšení mezd zejména učitelům). Připravit změny pro zajištění odpovídajících penzí pro lidi i za desítky let. A v neposlední řadě začít připravovat systém, jenž pomůže selektovat ministerstvy navrhované výdaje tak, aby se do rozpočtu dostávaly ty, které mají příznivé ekonomické a společenské dopady. 
 
ANDREJ BABIŠ, HNUTÍ ANO 
Když jsem před čtyřmi roky nastoupil na ministerstvo financí, byl jsem v mnoha ohledech nepříjemně překvapen tím, že můj předchůdce po sobě nezanechal žádné připravené projekty, které bych mohl dotáhnout do konce. Že se dříve nikdo nezabýval vytvořením přehledu toho, co všechno stát vlastní, neřídil cash flow státu, neřešil daňové úniky ani zastaralý IT systém finanční správy. Na tom jsem pracoval a u toho, co se nestihlo, jsem se postaral, aby byly důležité projekty připraveny „na klíč“ pro další vládu. Během svých prvních 100 dní bych proto předložil již připravené zákony a zahájil intenzivní práce na prosazení našich programových priorit, mezi něž patří nový zaměstnanecký výdajový paušál, zrušení superhrubé mzdy a snížení daní. 

MICHAL BERG, STRANA ZELENÝCH 
Do Evropy bychom vyslali jasný vzkaz, že Česká republika podporuje opatření proti odklánění peněz do daňových rájů, jako je společný konsolidovaný daňový základ nebo povinnost firem vykazovat zisky a daně v každé zemi zvlášť. Dále bychom stanovili jasný termín přijetí eura. Zastavili bychom EET - zejména pro nejmenší živnostníky, na které dopadá nejvíce. Také bychom začali připravovat ekologickou daňovou reformu - to není práce na prvních sto dní, ale je potřeba nad ní získat širokou shodu, aby bylo opravdu naplněno heslo: „Kdo znečišťuje, ať platí“. 

JIŘÍ DOLEJŠ, KSČM 
Nejdříve půjde o doprojednání návrhu státního rozpočtu na rok 2018 s důrazem na jeho adaptaci ve druhém čtení (bez rizika rozpočtového provizoria). Následují resty, například zdůvodněný rozsah korekce systému EET. Dále bude potřeba projednat strategické cíle - od střednědobé rozpočtové strategie (zahrnující stabilizaci daňové kvóty při vyšší progresi a nižší DPH) po strategii vlastnické politiky státu. Dále jasný systém řízení eurodotací, kontrola čerpání a certifikace projektů a společný boj s daňovými úniky v rámci EU. A start přípravy projektu státní komerční banky k financování perspektivních českých projektů. 

JAN SKOPEČEK, ODS 
Pokud uspějeme, předložím ke schválení zrušení superhrubé mzdy a solidární přirážky, ale i snížení povinných odvodů na straně zaměstnavatelů, díky čemuž lidem vzrostou čisté příjmy. Konečně tím také dospějeme k čisté rovné dani. Okamžitě přijdu se zrušením silniční daně z osobních vozidel a daně z nabytí nemovitosti, abychom zjednodušili daňový systém. Budu se snažit o vznik jednotného inkasního místa a posílení on-line komunikace daňových poplatníků s úřady. Budu hledat shodu s politickými partnery na způsobu zastavení projektu EET, čímž bychom se mohli rozloučit i se stovkami úředníků, které nabral Andrej Babiš. Určitě se nesmířím s padesátimiliardovým defi citem rozpočtu v době růstu a ostatní ministry budu tlačit k menším útratám. 

PETR ZAHRADNÍK, GARANT EKONOMICKÉHO PROGRAMU STAN 
1. Vytvoření strategie, která by byla systematicky a transparentně dodržována po celé funkční období. Strategie komplexní a současně strategie priorit obsahující hodnoty pro kritéria fiskální disciplíny (dalšího snižování veřejného dluhu a vytvoření podmínek pro dlouhodobě vyrovnané veřejné finance). Její součástí by mělo být i další zlepšení hospodaření s veřejným majetkem, jehož potenciál stále není využíván. 
2. Rozhýbání čerpání evropských fondů v období 2014-2020 a přijetí krizového plánu k okamžitému obnovení čerpání fondů EU. 
3. Zásadní zvýšení kapitálových výdajů v oblastech strategicky významných investic. Pokud se toto nestane, ocitne se ČR ve vážném riziku dlouhodobého zaostávání. 

JAKUB MICHÁLEK, PIRÁTSKÁ STRANA 
Plánujeme zastavit třetí a čtvrtou vlnu EET, obáváme se, že problém daňových úniků nevyřeší, ale zatíží poctivé podnikatele další byrokracií. Česko potřebuje razantní zjednodušení daňového systému, chceme, aby podnikatelé mohli platit daně, sociální i zdravotní pojištění v jediné platbě. Začneme řešit problematiku daňových rájů, protože příjmy z ČR se mají v ČR i danit. Začneme pracovat na konci dotací na biopaliva, která zatěžují státní pokladnu a škodí životnímu prostředí. Také chceme dostat ČEZ pod kontrolu občanů. Dozorčí rada ČEZ funguje jako místo, kde politické strany bojují o vliv. To chceme změnit, zavést skutečnou kontrolu, omezit zprofanované politické struktury. Dále chceme, aby skupina ČEZ zveřejňovala smlouvy a poskytovala informace. 

VÁCLAV VOTAVA, ČSSD 
Zahájil bych legislativní práce na zákonech z našeho volebního programu v souladu s programovým prohlášením vlády. To se týká především nových daňových zákonů. Podíval bych se také podrobněji na činnost Finanční správy, kterou jsem nyní sledoval jako předseda rozpočtového výboru. Čeká nás ještě zintenzivnění boje proti daňovým únikům. Za důležitá považuji jednání v rámci tripartity a hledání konsensu. 
Zdroj : FaktorS