Big_loader_ajax

Prozkoumejme tajemný svět Panama Papers dřív, než přijde revoluce

10.05.2016

Kam nás dovedou zjištění o klientech daňových rájů?
Respekt se ve svém aktuálním tištěném čísle snaží popsat, co znamená svět paralelní ekonomiky daňových rájů – aspoň podle Panama Papers (PP). I další čeští novináři, kteří mají už měsíc přístup k dokumentům, postupně zveřejňují své objevy. Právě v úterý zveřejnila mezinárodní organizace investigativních novinářů část informací, kterou má k dispozici. Kdo se o PP zajímá, dochází tak k základnímu poznání – popsat nespravedlnost fungování daňových rájů je nekonečně komplikovaná práce. A najít konkrétního viníka a popsat jeho vinu je ještě těžší. Přesto je jasné, že zjištění z Panama Papers změní svět. 

Respekt popsal jistou transakci PPF, která - řečeno zjednodušeně – společnosti přinesla přístup skoro k jedné a půl miliardě korun. A po měsíčním studiu dokumentů, které se týkaly tohoto jediného obchodu z desítek tisíc, jež jsou v české části PP zaregistrovány, musel konstatovat, že o toku peněz v PPF neví nic moc víc než na začátku. Přesto lze být do velké míry spokojen. Už samo odhalování světa, v němž se tajemně míhají miliardy a v němž existují desítky tisíc anonymních firem, dává nahlédnout, že ten je svět velmi neférový vůči většině obyvatel této planety. Podstatou totiž není v odhalování jednotlivých hříšníků. 

V seznamu PP najdeme třeba Petra Lukovicse ze Zlína. Od devadesátých let má na Bahamách založenou společnost Marlin Group. V Česku ovládá asi padesátku firem, v roce 2010 investoval hlavně do solárních elektráren. Dá se o něm dohledat mnohé, ale není jasné, k čemu společnost Marlin Group využíval. O ní už víme, že je napojená na další anonymní firmy z daňových rájů, ale v dokumentech neexistuje jediný záznam finanční transakce. Jako by si Lukovics držel Marlin Group dvacet let pro radost. Těžko říct. Volali jsme se na jeho telefon a jeho spolupracovník, který hovor přijal, slíbil, že se Petr Lukovics ozve. Neozval se. 

Marek Herold byl zpočátku výřečnější. Muž, který studoval v Británii a třeba v minulém desetiletí pracoval jako vysoký manažer pro zmíněnou PPF, je v dokumentech PP také k nalezení. V papírech je spojen se společností Milton Securities limited a tato společnost je propojena s řadou dalších anonymních společností. A všechno to rovněž funguje od počátku devadesátých let. Docela složitě se v papírech dá odhalit propojení asi desítky firem – docela konspirativní, utajené a nesrozumitelné. Přesně řečeno: bez přístupu k tokům peněz, které společnostmi prošly, máme jen skořápku. Herold vysvětluje, že firma vznikla, když byl ještě studentem a kvůli nějakému rodinnému rozvodu a že už je dávno mrtvá. Opravdu, poslední záznam najdeme v roce 2010, ale spřízněné firmy propojené jistým jménem fungují dodnes. 

A tak bychom mohli pokračovat dlouho. Popisy, které prozrazují zamotané propojení tajných firem, o nichž nevíme, k čemu slouží. „V případě panamských operací jde o něco jiného než u obcházení daní velkými nadnárodními firmami (zde se blížíme k dohodě nad prvním balíkem změn): velmi často jde o aktivity nikoliv neetické (bez ohledu na to, co to je), ale nelegální, je zde souvislost s praním špinavých peněz, ne všechny země mají zájem na "zavření dvířek daňových rájů", neb tyto mechanismy jsou leckde součástí vládních praktik (viz reakce třeba Ruska). Na začátku transakcí nestojí firmy, ale bohatí jednotlivci,“ píše na své facebookové stránce europoslanec Luděk Niedermayer

Jdeme jaksi do „boje“ s velkou částí bohatého a často autoritářského světa. Je dost pravděpodobné, že docela velká část firem v daňových rájích nijak zákony neporušuje. Je možné, že důvody, proč lidé se svými penězi do daňových rájů odcházejí, jsou docela pochopitelné. Jenže hlavním problémem je totální anonymita: Jak může občan poznat, že jde skutečně o zákonné transakce, když nemá šanci o nich cokoli zjistit? Panama Papers tu tajemnost pomalu odkrývají. A je čas na debatu, co s tím - jak to zastavit. „Než přijde nějaká socialistická revoluce,“ říká pan Patizon.
 
Autor článku : Jaroslav Spurný
Zdroj : Respekt.cz