Big_loader_ajax

Padnou poslední obchodní bariéry mezi Evropou a USA?

10.06.2015

Největší zóna volného obchodu na světě, která by zahrnula EU a USA, se stane skutečností v případě schválení obchodní dohody mezi těmito mocnostmi.

Česká republika úmluvu známou jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) podporuje. „Zásadním přínosem této dohody je odbourání hlavních tarifních a netarifních překážek pro transatlantický obchod,“ řekl Moravskému hospodářství ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Souhlasí s ním i europoslankyně Olga Sehnalová. „Možné přínosy jsou ve zjednodušení vzájemného obchodu, ze kterého by mohli těžit nejen podnikatelé, ale i spotřebitelé lepší nabídkou zboží a služeb a také zaměstnanci, pokud povede k navýšení počtu pracovních příležitostí,“ vysvětlila.

Cílem dohody má být uvolnění dnes už relativně malých obchodních bariér mezi USA a Evropskou unií. „Ve zkratce a velmi zjednodušeně o ní můžeme také říci, že se jedná o hospodářskou hráz vůči vzrůstajícímu hospodářskému vlivu Číny,“ doplnil zajímavý aspekt poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.

Obchodní smlouva mezi EU a USA je nejen ekonomickým, ale také strategickým a politickým projektem. Bývalý guvernér České národní banky a europoslanec Luděk Niedermayer upozorňuje na její potřebnost zejména v současné době, kdy Světová obchodní organizace (WTO) nefunguje a pokrok v liberalizaci obchodu uvázl. Zároveň poukazuje na to, že některé hlasy proti smlouvě souvisejí s náladou ve společnosti, která je často antiamerická.

Příliv nekvalitního zboží

„Jsem přesvědčen, že dobrou, vyváženou a rychle přijatou smlouvu potřebujeme. TTIP by mohl mít velký význam právě pro EU, protože EU je daleko více exportně zaměřena než USA. Jsem potěšen, že TTIP je podporován českými podnikateli, vládou i většinou českých europoslanců,“ říká Niedermayer.

Vůči smlouvě panují ale i výhrady. Ty se týkají například arbitrážního řešení sporů mezi státem a investory. „Největší obavy jsou z posílení moci korporací na úkor států a nekontrolovaného přílivu nekvalitního zboží. Vyjednávací mandát Unie je ale takový, že nesmí dojít k žádnému snížení nároků na standardy zboží. Ve skutečnosti ale změny v praxi nebudou příliš veliké kvůli už tak nízkým obchodním chodním bariérám mezi oběma břehy Atlantiku a Evropskou unií. Navíc se v současnosti dělá dě lá vše pro to, aby jednání probíhala víc transparentně, a předcházelo se tím šíření různých konspiračních kon spiračních teorií,“ popsal možné komplikace Zdechovský. Podle něj schválení smlouvy nelze očekávat dříve než v roce 2016 a už samotné vyjednání TTIP bude důležitým okamžikem v transatlantických ekonomických vztazích.

Smlouva tedy stále ještě není vyjednána. Finální dokument bude muset být kompromisem mezi oběma stranami. „Bude záležet na jednotlivých sektorech, jak příležitosti, které TTIP přinese, využijí. Je, ale už nyní jasné, že v některých odvětvích to bude komplikovanější. Má největší obava je, že se vyjednávání a následná ratifikace smlouvy protáhne, ne-li dokonce zadrhne, což bude pro EU a Českou republiku nevýhodné. Dále mám obavu, aby se TTIP nezúžil na oblasti, na kterých se jednoduše shodneme. To by mělo na celkovou podobu smlouvy negativní dopad,“ uzavřel Niedermayer.

Autor článku : Ladislav Koubek
Zdroj : Moravské hospodářství