Big_loader_ajax

Nová budova štrasburského europarlamentu nese jméno Václava Havla

05.07.2017

„Jméno Václava Havla bude ve Štrasburku připomínat, že demokracie, právní stát a nabytá lidská práva nejsou samozřejmostí a že jsme zavázáni těm, kteří za ně bojovali,“ uvedl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

Ve Štrasburku se slavnostně otevřena nová budova Evropského parlamentu, která nese jméno Václava Havla. Ceremoniálu se zúčastnil předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, vdova po bývalém prezidentovi Dagmar Havlová a francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová.

U této příležitosti byla odhalena bronzová busta Václava Havla od sochařky Marie Šeborové, která je umístěna před vchodem. Dalšími uměleckými díly, které v budově připomínají bývalého prezidenta, jsou fotografie Tomkiho Němce z období sametové revoluce a tapiserie podle návrhu Petra Síse. Na tapiserii, jejíž výroba trvala francouzským tkalcům tři měsíce, je vyobrazen Pražský hrad, nad kterým letí postava vytvořená z hejna bílých ptáků. 

Manželka bývalého prezidenta Dagmar Havlová v krátkém vystoupení připomněla, že Havel europarlament oslovil s projevem v roce 1994 a pak podruhé v roce 2000. „Velmi si této mezinárodní instituce vážil, protože její základy stojí na stejných hodnotách, které vyznával celý život i on sám. Hodnotách, za které celý život bojoval,“ uvedla.

Podle předsedy europarlamentu Tajaniho se Havel celý život snažil dosáhnout usmíření a míru. „Jeho život a jeho oddanost demokracii nás inspirují a zavazují nás pokračovat v úsilí o vybudování spravedlivější, silnější Evropy, která je blíže občanům,“ prohlásil šéf europarlamentu 

„Jméno Václava Havla bude ve Štrasburku připomínat, že demokracie, právní stát a nabytá lidská práva nejsou samozřejmostí a že jsme zavázáni těm, kteří za ně bojovali,“ uvedl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). 

„Václav Havel byl zastáncem jasného směřování naší země na západ a věřil ve spolupráci zemí Evropy. V souvislosti s dnešní diskusí u nás doma je stále zřejmější, jak moc nám všem osobnost Václava Havla chybí,“ dodal Niedermayer. Budova bude sídlem také pro evropského ombudsmana 

V nové budově bude sídlit úřad evropského ombudsmana. „My Češi můžeme být v této chvíli hrdí na to, že právě ve Štrasburku, který je symbolem evropského usmíření a sjednocení, bude tato budova umístěna,“ říká Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). 

„Je smutným paradoxem, že čím více si Václava Havla váží v zahraničí, tím větší útoky na jeho osobnost jsou k vidění u nás. Neuctivá a nevhodná vyjádření Andreje Babiše na adresu prvního českého prezidenta jsou v přímém rozporu s tím, jakým způsobem se k Václavu Havlovi hlásí europoslanci jeho politické frakce v Evropském parlamentu. Jméno Václava Havla zkrátka spojuje,“ řekl k odhalení sochy europoslanec Jiří Pospíšil. 

„Václav Havel a jeho životní dílo je odkazem pro všechny ty, kteří věří v Evropu tolerance, respektu a boje za svobodu,“ řekl expředseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Budova byla postavena v roce 1955, aby sloužila účelům Rady Evropy. Před svým znovuotevřením musela ale projít důkladnou rekonstrukcí. Rozhodnutí o jejím pojmenování o bývalém českém prezidentovi Václavu Havlovi bylo přijato v lednu 2012 na základě návrhu tehdejšího místopředsedy Evropského parlamentu a českého poslance Libora Roučka.

Původní článek si můžete přečíst zde

Zdroj : zpravy.iDNES.cz