Big_loader_ajax

Niedermayer z TOPky: Pozor. Řecko může odejít od eura, zůstat v EU, přátelit se s Putinem a blokovat naše návrhy

08.07.2015

Případný bankrot Řecka by byl mnohem horší než jen další půjčka věřitelů. V reakci na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz to uvedl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).
Případný bankrot Řecka by byl mnohem horší než jen další půjčka věřitelů. V reakci na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz to uvedl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Podle jeho názoru by případný odchod Řecka z eurozóny přinesl strádání lidu této země na další desítky let. Niedermayer v těchto dnech odpovídal i na řadu dalších dotazů, jejichž společným jmenovatelem byla právě řecká krize.
 
Čtenářku Jitku Žídkovou zajímalo, zda EU teď dostojí svým prohlášením a skutečně Řecko z eurozóny vyloučí. A také, že pokud začnou nějaká nová jednání, tak zda povedou k něčemu pozitivnímu. Niedermayer reagoval s tím, že si není vědom, že by EU někdy řekla, že Řecko z eurozóny vyloučí. „Možnost vyloučení člena eurozóny není nijak právně podložena a v podstatě není ani jasné, jak by probíhal dobrovolný odchod,“ vysvětlil.

Je proto přesvědčen, že jednání nejsou u konce a doufá, že se nějaký kompromis najde. „Bankrot jednoho z členů EU a nenalezení řešení by mělo daleko větší negativní důsledky než další půjčka,“ domnívá se Niedermayer.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Tsipras rozjel velice nebezpečnou hru

S pocitem, že Řecko si je svou pozicí nějak moc jisté, se europoslanci svěřila čtenářka Šebánková. Podle jejího názoru Řecko spoléhá na to, že EU nedopustí jeho odchod z eurozóny. „Protože, jak řekla Merkelová, by to byl konec EU. Má pravdu?“ zajímalo paní Šebánkovou. Zeptala se i na to, zda by byl případný odchod Řecka z eurozóny skutečně tak drastický. „Vždyť by se tam mohlo vrátit, až by si dali hospodářství do pořádku. Nebo ne?“ zeptala se.

Podle Niedermayera rozjel řecký premiér Tsipras velice nebezpečnou hru. „Vyhlášením referenda šokoval všechny evropské představitele i investory. Slibuje si od negativního výsledku lepší vyjednávací pozici, ale věřitelé to vidí prakticky opačně,“ uvedl s tím, že Řekové navíc hlasovali v referendu o záchranném programu, který minulé úterý skončil. Možné další jednání je tedy možné jen o dohodě nové.

Pokud by Řecko eurozónu opustilo, byla by zpochybněna schopnost EU řešit problémy

Podle europoslance si zřejmě Tsipras opravdu myslí, že zbylí členové eurozóny nedopustí řecký odchod. „Pokud by Řecko eurozónu skutečně opustilo, nemyslím si, že by to byl konec EU, ale zásadně by se to podepsalo na stabilitě a robustnosti EU,“ domnívá se Niedermayer s tím, že by tak byla zpochybněná schopnost EU řešit problémy.

To by byl v současné nestabilní mezinárodní situaci jev velice nežádoucí. „Musíme si také uvědomovat, že se nejedná jen o ekonomický, ale také politicko-strategický problém. Pokud Řecko opustí eurozónu, stále bude členem EU a může se třeba snažit o bližší partnerství s Putinovým Ruskem (což vypadá, že už se děje) a i může blokovat návrhy v Evropské radě,“ upozornil na další aspekt celého problému.

Přiznal také, že na otázku ohledně řeckého návratu do eurozóny nedokáže odpovědět. „Státní bankrot a změna měny je proces velice složitý a znovupostavení na nohy by nepřišlo v rámci měsíců či let, ale spíše desetiletí. Desetiletí, kdy Řekové budou strádat daleko více než nyní a Evropa se může připravit na nový příliv ‚ekonomických migrantů‘ v rámci EU,“ předpokládá Niedermayer.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Pokud Řecko do propasti spadne, bude tamní lid strádat další desítky let

Pavla Zeleného zajímalo, proč se Řecko stále řeší. „Tak odejde z eurozóny. A co?!“ vyjádřil čtenář svůj názor, se kterým ale Niedermayer nesouhlasil. Podle něj totiž není moudré rozlišovat mezi jednotlivými členy EU podle jejich „důležitosti“. „EU je založena na rovnosti jejích členů nehledě na jejich velikost či ekonomickou a politickou ‚sílu‘,“ uvedl s tím, že je důležité, že se jeden ze členů EU vyskytl na hraně propasti. A pokud z ní spadne, bude to znamenat desetiletí strádání řeckého lidu v daleko větší míře, než kterou zažívá dnes.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Odchodem Řecka z eurozóny by byla zpochybněna schopnost EU řešit problémy

Čtenář, který se podepsal pouze jako „Otakar T.“ poslal Luďku Niedermayerovi hned několik otázek týkajících se Řecka.

Pan Otakar se tak například dozvěděl, že europoslanec je proti odchodu Řecka z eurozóny. Pokud by k tomu nakonec přece jen došlo, dopad na eurozónu prý nebude nijak velký. „Protože řecké HDP je oproti zbytku eurozóny malé a provázanost ekonomiky také,“ vysvětlil s tím, že by šlo především o problém politický. „Robustnost Unie by byla zpochybněna, stejně jako její schopnost řešit problémy,“ vysvětlil s tím, že pro Česko by bylo dlouhodobě velmi špatné zpochybnění robustnosti Unie.

Celý text otázky a odpovědi najdete ZDE

Vítězství Syrizy vrátilo Řecko zpět do recese

Další čtenář se svěřil se svým názorem, že se mu nezdá, že finanční pomoc EU Řecku k něčemu vedla. „EU by měla řešit důležitější problémy,“ myslí si. Europoslanec souhlasí s tím, že současná situace se zdá být bezvýchodná. „Nesouhlasil bych ale s tvrzením, že finanční pomoc Řecku nikam nevedla. Řecko se v roce 2014 znovu vrátilo k ekonomickému růstu a situace v zemi se začala „uklidňovat“. Bohužel v této době přišly předčasné volby a vítězství ultralevicové Syrizy, která zajistila pokles ekonomiky zpět do recese,“ uvedl Niedermayer.

Autor článku : Foto: Hans Štembera
Zdroj : www.parlamentnilisty.cz