Big_loader_ajax

Niedermayer varuje: Přestřelení kurzu by způsobilo vyšší nezaměstnanost a nižší růst mezd

06.04.2017

Devizové intervence po více jak třech letech končí, Česká národní banka oslabovala korunu od roku 2013 do konce letošního ledna. Co znamená ukončení intervencí pro českou ekonomiku a co pro exportéry a řadové občany? Zeptali jsme se Luďka Niedermayera, europoslance za TOP 09 a bývalého viceguvernéra ČNB.
„Rozhodnutí ČNB se mi zdá zcela racionální a odpovídající tomu, co se v ekonomice děje,“ říká Niedermayer. „Hlavní otázka teď je, jak se banka bude pohybovat na objektivně nervózním trhu. Po mnoha letech se něco mění, trh bude zatížený mnoha technickými faktory, které budou kurz ovlivňovat,“ vysvětluje.

„Myslím, že ekonomická data jasně naznačovala, že Česká národní banka bude muset zpřísnit měnovou politiku. Inflace už začíná růst a mám pocit, že na obzoru není nic, co by ji zbrzdilo. Dává smysl vystoupit z intervenčního režimu spíš dřív než pozdě,“ myslí si přední český ekonom.

Co znamená konec intervencí pro české exportéry? „Musí počítat s nižší stabilitou kurzu. Ekonomika stále ještě má na to, aby byl silnější. Jak se k němu dostaneme, to je teď zatížené hodně velkou nejistotou. Řada exportérů se na tuto změnu připravila tím, že prodloužila své zajišťovací operace, což by mělo znamenat, že dopad změny kurzu bude jenom postupný. Bohužel to přichází v situaci, kdy začínají viditelně růst mzdy. Exportující firmy tak budou zatížené dvěma faktory – na jedné straně jim budou klesat tržby za exporty a zároveň víc korun zaplatí za mzdy,“ popisuje Niedermayer.

Konec oslabování koruny by potenciálně mohlo Čechům dopřát levnější dovolenou. „Pro běžné lidi to má dvě roviny. První a nejjednodušší se může zdát, jestli budou moci koupit eura na dovolenou levněji. Osobně netenduji k tomu, abych jako občan spekuloval,“ zdůrazňuje Niedermayer.

„Aby se z občanů stali spekulatéři, kdy koupit eura, to je trochu riskantní strategie. Koruna by ale mohla mít nakročeno k posílení, což by zlevnilo nákup kapesného na dovolenou," vysvětluje.

„Druhá a důležitější rovina spočívá ve vlivu na ekonomiku. Pokud se podaří, aby koruna hladce přešla do nového režimu a nedošlo k výraznému posílení, vliv by nemusel být vůbec velký a pro lidi by převážely pozitivní faktory, které znamenají zlevnění eur a zlevnění dováženého zboží. Kdyby došlo k přestřelení kurzu a ten by byl příliš silný, znamenalo by to pomalejší ekonomický růst, vyšší nezaměstnanost a nižší růst mezd,“ uzavřel Niedermayer.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Zdroj : e15.cz