Big_loader_ajax

Niedermayer: V mnoha věcech by se nám hodilo, kdyby měl Brusel více pravomocí

31.05.2016

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) čelil v úterním Interview ČT24 otázkám moderátorky Zuzany Tvarůžkové. Koaliční vládu ČSSD, ANO a KDU-ČSL zkritizoval za to, že se jí nedaří čerpat evropské dotace a ještě k tomu odmítá návrhy na řešení uprchlické krize. Měli bychom si prý dát pozor na to, jak moc budeme „držet basu“ s Polskem, Slovenskem a Maďarskem. V mnoha oblastech by se nám totiž hodilo, kdyby EU měla více pravomocí.

V úvodu se vyjádřil k proměnám v Bankovní radě České národní banky. Expremiér Jiří Rusnok, jehož úřednickou vládu si prosadil prezident Miloš Zeman, se teď díky stejnému prezidentovi stal předsedou bankovní rady. Niederamayer ale neočekává žádné turbulentní změny v plánech banky. „Práce centrálních guvernérů je dnes vysoce odborná,“ podotkl k tomu host.

Rusnok teď bude mít před sebou důležitý úkol: jednoho dne ukončit intervence ČNB proti české koruně. Europoslanec Niedermayer také uvítal, že je Rusnok vstřícnější k přijetí eura. „Nejsem sám, kdo si myslí, že by nám přijetí eura pomohlo,“ prohlásil Niedermayer s tím, že by to stabilizovalo ekonomickou situaci u nás.

Poměrně kritický byl ke koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. „Vládě se nedaří čerpat kohezní peníze, což je velmi nešťastné. Když jsem se díval na tvrdá data, tak ty proplacené peníze se pohybují někde okolo dvou procent, což není úplně dobře vzhledem k tomu, že jsme ve třetině tohoto finančního období,“ upozornil host.

Vyjádřil se také k uprchlické krizi. Dohoda s Tureckem podle jeho názoru zafungovala a z krátkodobého hlediska ji nelze ničím nahradit. Ve střednědobé perspektivě je však třeba dohodnout se spíše s domovskými běženci.

„Řešení migrační krize ve vztahu k Řecku potřebuje dohodu s Tureckem. Došlo k dohodě, že my Turecku pomůžeme s úhradou obrovských nákladů, které Turecko s uprchlíky má. Ale pokud Turecko nesplní všech 72 požadavků spojených s liberalizací vízové politiky, tak tato liberalizována nebude. „Turecká vláda se pak bude muset zodpovídat svým občanům, kteří by nepochybně přivítali uvolnění bezvízového styku, a my budeme muset hledat nějaké jiné krkolomější řešení krize.“

„Turecko určitě není demokracií, jakou si my představujeme. A nejen to, já si myslím, že se Turecko začalo vyvíjet opačným směrem,“ varoval host.

Vlastní vládu zkritizoval za odmítání uprchlických kvót. My jsme prý zatím nepředvedli nic jiného než odmítání všeho. „Myslím si, že se Evropská komise snažila vyjít vstříc těm zemím, které odmítají redistribuci uprchlíků. Nabídla jim určité finanční plnění. Toto plnění je poměrně vysoké, protože je tu snaha o to, aby ostatní země uprchlíky opravdu přijímaly a ulevily tak svým přetíženým sousedům,“ poznamenal Niedermayer. Sám prý není fandou kvót a přivítal by, kdyby se dobrovolně dohodlo, že jedna země přijme víc migrantů, zatímco jiná země poskytne více policistů. Bohužel se nic takového nepodařilo dohodnout.

Naše republika by v celé řadě věcí přivítala, kdyby EU měla více pravomocí

Dnes jsme tedy znovu tak daleko, že můžeme být přehlasováni. Europoslanci se nezdá, že bychom dělali něco proti tomu. Tu největší radikalitu bych hledal na Slovensku, v Maďarsku a u nové polské vlády. A my bychom si měli rozmyslet, jak dalece budeme s těmito zeměmi spolupracovat, protože tato trojice zemí nedisponuje blokační většinou.

„Naše republika by v celé řadě věcí přivítala, kdyby EU měla více pravomocí, např. v energetické politice, kde máme problémy s vyrovnáváním výkyvů toku elektřiny z Německa. A takových oblastí je víc,“ poznamenal Niedermayer.

Ruská představa řešení některých záležitostí je dost hrozná, upozornil europoslanec

V závěru pořadu se vyjádřil k napětí mezi Ruskem a NATO. Rusům se možná nelíbí, jak si teď NATO počíná u ruských hranic, ale v Kremlu by si podle hosta měli uvědomit, že Aliance reaguje jen na anexi Krymu a na ruskou podporu války na Donbasu. „Kdyby se Rusko chovalo jinak, tak by NATO nemuselo promýšlet další obrannou strategii. Rusko ukázalo, jak si představuje řešení některých věcí, a ta představa je dost hrozná,“ uzavřel své vystoupení Niedermayer s odkazem na dění na Krymu a na jihovýchodě Ukrajiny.

Původní článek: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Topkar-Niedermayer-V-mnoha-vecech-by-se-nam-hodilo-kdyby-mel-Brusel-vice-pravomoci-Na-Polaky-a-Madary-bychom-si-mel-dat-spise-pozor-438252

Zdroj : www.parlamentnilisty.cz