Big_loader_ajax

Niedermayer (TOP 09): Zaměříme se na neférové daně firem

26.02.2015

Dnes ráno zahájil činnost zvláštní výbor Evropského parlamentu k řešení problému neférových daňových praktik. Jeho členem je také poslanec Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN).

Dnes ráno zahájil činnost zvláštní výbor Evropského parlamentu k řešení problému neférových daňových praktik. Jeho členem je také poslanec Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN).

“Vznik a zaměření tohoto výborů vítám. Některé daňové praktiky podniků jdou daleko za rámec daňové soutěže, a jejich důsledkem je, že občané a menší firmy, které k nim nemají přístup, musí platit vyšší daně. A to je třeba změnit,” říká poslanec Luděk Niedermayer (TOP 09 a STAN), který je jedním ze třinácti poslanců Evropské lidové strany (EPP) v tomto výboru.

Mandát výboru je stanoven na 6 měsíců, během nichž by měl výbor dospět k podstatným poznatkům v oblasti neférových daňových praktik firem. Na práci výboru naváže parlamentní zpráva, která bude obsahovat návrhy na změny daňových pravidel v této oblasti. Zpráva má dva zpravodaje, paní Anneliese Dodds ze skupiny socialistů a právě Luďka Niedermayera z Evropské lidové strany.

"Při tvorbě zprávy budeme vycházet z důkladných analýz daňových předpisů EU i členských států, z nichž by mělo vyplynout, kde se nachází slabá místa. Věřím, že se nám podaří nalézt cesty, které dnešní ekonomicky i společensky nepřijatelný stav změní,” říká Luděk Niedermayer.

Velká část daňové politiky je v pravomoci členských zemí, ale Luděk Niedermayer věří, že se podaří na změnách nalézt shodu: “Především musíme mít velmi kvalitní analýzu a promyšlené návrhy. Věřím, že díky jasné společenské poptávce občanů po změně dnešního stavu se podaří změny, které zajistí nižší zdanění pro občany a většinu firem, prosadit,“ dodal Luděk Niedermayer.

Původní článek: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1410&clanek=363799

Autor článku : TOP 09
Zdroj : www.parlamentnilisty.cz