Big_loader_ajax

Niedermayer (TOP 09): Potřebujeme osobnosti, které se nebojí říkat pravdu

09.12.2015

“Potřebujeme osobnosti, které se nebojí říkat pravdu a stát za ní i ve vypjatých chvílích. Potřebujeme osobnosti, které s odvahou a odhodláním brání hodnoty demokracie a svobody. Bez nich by naše společnost zamířila k neradostným koncům. Takovou osobností je i Karel Schwarzenberg, který přesahuje hranice České republiky. Jsem moc rád, že právě Karel Schwarzenberg získává tuto medaili. I to dává inspiraci a sílu nám všem snažit se dělat náš svět lepší,“ říká vedoucí české národní delegace v Evropské lidové straně europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09/ STAN).
Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes jako první český občan obdrží Medaili Roberta Schumana. Toto ocenění udělují politici Evropské lidové strany osobnostem, které se zasloužily o mír, budování Evropy a lidské hodnoty. Medaili doposud obdrželi například Papež Jan Pavel II., německá kancléřka Angela Merkelová nebo bývalý prezident USA George H. W. Bush.

Schumanovu medaili převezme Karel Schwarzenberg v předvečer Dne lidských práv a také svých narozenin. O tom, že se držitelem stane právě dlouholetý bojovník za lidská práva a obránce demokracie, rozhodlo vedení Evropské lidové strany symbolicky - 17. listopadu.

“Potřebujeme osobnosti, které se nebojí říkat pravdu a stát za ní i ve vypjatých chvílích. Potřebujeme osobnosti, které s odvahou a odhodláním brání hodnoty demokracie a svobody. Bez nich by naše společnost zamířila k neradostným koncům. Takovou osobností je i Karel Schwarzenberg, který přesahuje hranice České republiky. Jsem moc rád, že právě on získává tuto medaili. I to dává inspiraci a sílu nám všem snažit se dělat náš svět lepší,“ říká vedoucí české národní delegace v Evropské lidové straně europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09/ STAN).

Karel Schwarzenberg bránil demokracii a dodržování lidských práv už ve funkci předsedy Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva nebo jako ministr zahraničí České republiky. Medaile Roberta Schumana není pro čestného předsedu TOP 09 prvním významným oceněním. Už v roce 1989 obdržel společně s Lechem Wałęsou Cenu lidských práv Rady Evropy. Od roku 2002 je také držitelem Řádu Tomáše Garrigua Masaryka 3. třídy.

Cenu předá čestnému předsedovi TOP 09 dnes večer v Museu Kampa Manfred Weber, šéf poslanců Evropské lidové strany v Evropském parlamentu. Vedení Evropské lidové strany v EP se sjelo právě dnes do Prahy na třídenním jednání. Ocenění, které nese jméno jednoho z otců evropského integračního procesu Roberta Schumana, se uděluje od roku 1986.
 
Zdroj : parlamentnilisty.cz