Big_loader_ajax

Niedermayer: Rád bych mezi Čechy zvýšil povědomí o práci Evropského parlamentu

02.07.2014

Jaké jsou Vaše plány na příštích 5 let v Evropském parlamentu? Odpovídá Luděk Niedermayer.

ANKETA - Europoslanci za ČR: Nechceme se zašít, čeká nás energetika i proměna EU. Včera (1. července) někteří z nich poprvé zasedli v křeslech Evropského parlamentu. Jiní se do funkce vracejí. Co noví a staronoví čeští europoslanci plánují pro příštích pět let strávených mezi Českem, Bruselem a Štrasburkem? Přinášíme odpovědi těch, kdo se s námi podělili o své představy.

Jaké jsou Vaše plány na příštích 5 let v Evropském parlamentu?

Luděk Niedermayer (TOP 09 a Starostové): "Kromě práce v Bruselu a Štrasburku bych rád pomohl zvýšit mezi českými občany povědomí o tom, jak pracuje Evropský parlament a jak podstatná je pro nás EU. Myslím, že bychom měli vědět, co všechno pro nás Unie znamená a dělá. Lépe tak pochopíme smysl společné spolupráce v Evropě. A možná se pak i další z nás stanou většími „Evropany“. Už třeba jen tím, že chceme posílit roli Unie v reakci na stávající a nové hrozby a na vývoj v Rusku. Energetickou bezpečnost považuji nejen za otázku vnitrostátních předpisů, ale hlavně za úkol pro celou Evropu. Jednotlivé země tento problém nevyřeší – a není to jediný případ."

Česká republika má v Evropském parlamentu 21 poslanců. V letošních evropských volbách uspěli čtyři zástupci hnutí ANO (Pavel Telička, Dita Charanzová, Petr Ježek a Martina Dlabajová), čtyři kandidáti TOP 09 (Jiří Pospíšil, Luděk Niedermayer, Jaromír Štětina a Stanislav Polčák), čtyři představitelé ČSSD (Jan Keller, Olga Sehnalová, Pavel Poc a Miroslav Poche), tři poslanci KSČM (Kateřina Konečná, Miloslav Ransdorf a Jiří Maštálka), tři zástupci KDU-ČSL (Michaela Šojdrová, Pavel Svoboda aTomáš Zdechovský), dva poslanci ODS (Jan Zahradil a Evžen Tošenovský) a jeden zástupce Strany svobodných občanů (Petr Mach).

Včera ve Štrasburku odstartovalo první plenární zasedání nového Parlamentu. Europoslanci v prvním kole zvolili staronového předsedu Evropského parlamentu, kterým se stal německý sociální demokrat Martin Schulz. Noví europoslanci se také musí rozdělit do jednotlivých výborů. O které oblasti evropské legislativy budou mít čeští zástupci zájem? A co v nich chtějí během příštích pěti let podnikat?

Práce prý bude dost. Evropský parlament by mohl hrát významnou roli v projednávání Transatlantické dohody o obchodu a investicích mezi EU a USA (TTIP). Očekává se také řada debat o klimatické a energetické politice EU. Některé strany chtějí také usilovat o změnu celkového kurzu Evropské unie.

Autor článku : Adéla Denková a Lucie Bednárová
Zdroj : EurActiv.cz