Big_loader_ajax

Niedermayer: Musíme řešit Babišův střet zájmů

12.05.2017

Aféru ministra financí Andreje Babiše budou příští týden řešit europoslanci. A to ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci, který se sejde 18. května dopoledne. Stavem médií v České republice a rizikem jejich politického zneužití se bude europarlament zabývat nejspíš i 1. června na plenární schůzi. Bod s názvem „Prohlášení komise − riziko politického zneužití médií v České republice“ navrhla frakce Evropské lidové strany (EPP), do které patří i Luděk Niedermayer zvolený za TOP 09. Deník FORUM 24 se jej zeptal, co takový krok vlastně znamená.

Jak se díváte na fakt, že by měl Evropský parlament řešit problém ministra financí Andreje Babiše a jeho médií? Co si má pod takovýmto rozhodnutím laik představit?

Pokud k debatě dojde, znamená to, že se europoslanci budou moci vyjádřit k tomuto problému a zejména k precedentu, který představuje. Rád bych zdůraznil, že rozhodně nejde o grilování České republiky, ale europoslanci se bojí vzniku podobné praxe v jiných zemích. Je to stejné jako při debatách o Maďarsku nebo Polsku. Abych to vysvětlil – ve chvíli, kdy Evropský parlament kritizuje premiéra Viktora Orbána, rozhodně se nejedná o kritiku jednoho každého Maďara. U Andreje Babiše jde o problém, o kterém máme stále více informací – a je třeba ho řešit.

Jak návrh vznikl?

Jedná se o iniciativu z vedení EPP. Mám pocit, že podobný nápad vznikl i v dalších frakcích, ale právě EPP se rozhodla návrh uvést v život, protože se někdy zdá, že do podobných debat nechce příliš často jít.

Hovoříte o situaci v České republice s kolegy europoslanci?

Ano. Vnímám, že celou věc sledují zejména kolegové v Německu. Nejen proto, že Andrej Babiš a jeho tlak na média vytváří nebezpečný precedens, ale také proto, že jsou to právě Němci, z jejichž rozpočtu jde nejvíce peněz na evropské dotace, na ty, které Babiš ve velkém využívá.

Hodláte také vystoupit na plénu Evropského parlamentu?

Ano, předpokládám, že dostanu čas, uvidíme. Ta situace je jiná než v Polsku a v Maďarsku, ale je velmi vážná. Nastolit debatu je legitimní.

Řešil jste tuto věc také s europoslanci za hnutí ANO?

Ne. Všechno šlo poměrně rychle, první informaci jsem se dozvěděl v úterý. Z vyjádření kolegů Teličky a Ježka vidíme, že si uvědomují, jak je situace vážná. Na rozdíl od jejich spolustraníků mají zjevně širší nadhled i díky svému angažmá v europarlamentu. Říkám jednoznačně – právo na podobnou diskusi bychom europoslancům neměli ubírat.

Autor článku : Johana Hovorková
Zdroj : FORUM24