Big_loader_ajax

Mohli jsme už nyní mít jinou než menšinovou vládu? Měly se na ní strany dohodnout?

06.12.2017

Česko bude mít menšinovou vládu hnutí ANO, která ve sněmovně podle dosavadních vyjádření ostatních politických stran nezíská podporu. I tak se ale už v dolní komoře rýsuje "hlasovací koalice" Babišova hnutí a dvou extremistických stran - komunistů a okamurovců. Měly se tradiční demokratické strany alespoň pokusit s Babišem dohodnout na většinové vládě, a zkusit tak udržet extremisty mimo hru? Nebo podobná dohoda nebyla možná?
Luděk Niedermayer
Úkolem politiků není (jen) bouchat do stolu, ale i hledat dobré řešení pro zemi ("nedaleko" od jejich hodnot). Musí zvážit i důsledky toho, když řešení hledají. Myslím,že by "neextremisté" měli s ANO (ne "premiérem") jednat - vyloučit extrémisty ze hry.
 
Zbyněk Vlk
Myslím, že všichni čekají na to, že AB bude vydán ke stíhání a pak se snad pokusí zjistit, zda je ANO hnutí či firma. V prvním případě bude dohoda o funkční vládě možná i bez AB, v druhém případě buď směřujeme k vládě s extrémisty a nebo novým volbám

Lenka Lindaurová
To je těžké, buď by strany nesplnily předvolební sliby, nebo by otevřeně lhaly. Ale s touto dnešní variantou měly počítat a líp se na ni strategicky připravit.

Jan Urban
Strany dostaly ve volbách od voličů mandát k dohodě, ne k zablokování státu. Uraženost starých pseudostran, z toho, že vítěz voleb nerespektuje jejich "přednostní právo", je úsměvná. Bojkotem a nespoluprací si jenom ještě víc ublíží.

Dušan Tříska
ODS se měla alespoň pokusit od AB získat ministerstvo financí (Skopeček), vnitra (Klaus ml.) a spravedlnosti (Blažek).

Edvard Outrata
Přirozeným spojením je ANO a ODS. K tomu by bylo došlo, kdyby všichni dali přednost zájmům občanů a neopakovali klasickou politickou chybu: zavázat se napřed k něčemu, a pak se octnout v slepé uličce. Teď bude nutno nějaký čas strpět minoritní vládu

Daniel Kvasnička
Ano, mohli jsme ji mít. Těžko se ale dá zakrýt spěch pana premiéra, aby vláda byla. Neoslovoval, tzn. nenabízel ústupky. Jde mu o mediální echo: "Oni se mnou nechtěli...!" To není dost strategické. Je unaven. Až tak na koni není. Počkejme chvilku.

František Fuka
Co jsme si demokraticky zvolili, to máme. Výsledek je očekávaný...

Ivan Štampach
Protože bohužel voliči rozhodli, že bez ANO vláda nebude, klonil bych se, i když nerad, k variantě s těsnou většinou ve sněmovně ANO, ČSSD, KDU, ale bez Babiše a Faltýnka. Myslím, že budou vydáni a tím se otevře tato možnost.

Jakub Horák
Jediným realistickým řešením je v této chvíli, pokud by prezident pro druhý pokus jmenoval představitele hnutí ANO, který není vyšetřován policií - tedy například místopředsedu Martina Stropnického. Pak by se ukázal koaliční potenciál hnutí.

Ivan Derer
Babiš by jakéhokoliv koaličního partnera pravděpodobně vydíral právě pomocí hlasů komoušů a zoufalců, takže nejlepším řešením budou asi nové volby. Ty zřejmě dopadnou podobně jako ty letošní a pak ať se demokratické strany snaží něco vymyslet.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Libor Stejskal
Zdroj : iHNed.cz