Big_loader_ajax

Luděk Niedermayer: TOP 09 chci podporovat ve věcech, kde mám kompetenci.

07.10.2015

„Z hlediska časového vytížení v Europarlamentu si bohužel těžko dovedu představit odpovědné a dostatečné angažmá ve vedení politické strany Nadále ji ale chci podporovat v oblastech, kde mám nějakou kompetenci," řekl Deníku Luděk Niedermayer.
Praha - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg oznámil, že na listopadovém sněmu tento post už nebude obhajovat. Zároveň uvedl, že „se cítí být plný energie a chuti do politického zápasu za hodnoty kterým celý život věřil“. Za hlavní důvody, kvůli nimž za dva roky povede TOP 09 jako lídr v Praze do sněmovních voleb, označil Andreje Babiše a Miloše Zemana.
 
Co tedy znamená Schwarzenbergovo rozhodnutí pro českou pravici a její šestileté dítě TOP 09? Odcházející šéf sdělil, že jeho nástupcem by se logicky mohl stát Miroslav Kalousek, ale jmenoval i další favority, současné místopředsedy Helenu Langšádlovou nebo Marka Ženíška a také europoslance Luďka Niedermayera. Všechny, stejně jako dalšího zástupce TOP 09 v europarlamentu Jiřího Pospíšila, Deník oslovil. Kromě Miroslava Kalouska, který nominaci již přijal, zaznělo v jejich odpovědích jednohlasné ne. „O tom opravdu neuvažuji, jako delegát sněmu podpořím kandidaturu Miroslava Kalouska,“ sdělil Marek Ženíšek, stejně jednoznačná byla Helena Langšádlová. O vstupu do topky nyní nepřemýšlejí ani oba populární europoslanci, kteří s ní těsně spolupracují, avšak zatím se cítí pohodlněji v nestranickém triku. „Z hlediska časového vytížení v Europarlamentu si bohužel těžko dovedu představit odpovědné a dostatečné angažmá ve vedení politické strany Nadále ji ale chci podporovat v oblastech, kde mám nějakou kompetenci," řekl Deníku Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér České národní banky Ani v Pospíšilově případě to nevypadá na úprk z Bruselu směr Praha. I když díky podpoře, kterou u voličů má, by ho jistě mnozí členové TOP 09 ve vedení viděli rádi. On sám kandidaturu na předsedu zcela vyloučil a o jiných postech zatím nechce spekulovat.
Topkaři si uvědomují, že by hráli cinknutými kartami, kdyby si do svého čela nezvolili člověka, který sice dráždí půlku, ne-li tři čtvrtiny národa, ale je ideovým otcem TOP 09 a její nejvýraznější tváří. Žezlo po Karlu Schwarzenbergovi převezme Miroslav Kalousek.
 
Autor článku : Kateřina Perknerová
Zdroj : Deník