Big_loader_ajax

Luděk Niedermayer: Která spisovatelka by se mnou asi šla na skleničku?

15.04.2016

I když je někdejší viceguvernér ČNB dnes poslancem Evropského parlamentu za TOP 09 a STAN, stále se zabývá bankovními a ekonomickými tématy. A čte si o nich každý den. Třeba i detektivky.

Jaké knihy teď máte na nočním stolku?

Už dlouho tam leží třeba Skleněný pokoj (Simon Mawer), skoro dočtená Kavalkáda mrtvých (Fred Vargas), poslední Nesbø, vždy nějaký Murakami, knižní rozhovor Davida Klimeše se Šimonem Pánkem a také mnoho vydání The Economist, Respektu a (nelichotím) spousta vyškubaných článků z Hospodářských novin. A na dosah je často agent 007 od Iana Fleminga.

Jaký je váš nejoblíbenější spisovatel vůbec?

Již od mládí to je Milan Kundera a Michail Bulgakov. Poslední dobou bych volil Harukiho Murakamiho, kterého jsem náhodně objevil v Anglii dávno předtím, než začal vycházet u nás a stal se zde známým.

Jaké knížky jste měl rád v dětství − a četl jste si je později znovu s dětmi?

Četl jsem opravdu hodně. Jak klukovské věci (snad vše od Verna), tak třeba ruské autory (Vojnu a mír od Tolstého) a složitější věci. S dětmi jsem četl a pořád čtu, baví mě to a jsem na tom skoro závislý. Klukovské detektivky, Harryho Pottera, knihy o koních, ale třeba i dětské knížky od Nesbøho. Podařilo se nám, myslím, z dětí udělat vděčné posluchače i docela aktivní čtenáře.

Kterou knihu byste si chtěl přečíst, stále není dost času, ale vy víte, že to prostě musíte stihnout?

Mám toho celou polici a stále jich přibývá. Hodně věcí o 20. století (Albrightová, Kissinger), o naší minulosti (Žantovského kniha o Václavu Havlovi), pár ekonomických knih… Jsem zvědav, zda aspoň na některé dojde.

Když už jsme u ekonomických knih… Máte rád také beletrii čerpající z bankovnického prostředí?

První taková kniha byl slavný Liars Poker od Michaela Lewise, obchodníka z Wall Street. Přitažlivost této knihy pro mě zvyšuje to, že jsem měl možnost se s Lewisovými kolegy na Manhattanu později potkat. V poslední době se mi líbí, když se autorům (třeba i zmíněných detektivek) podaří příběhy zasadit do ekonomického prostředí minulých let. Například Ian Rankin reálně popisuje to, co se skotskými městy udělala krize na trhu nemovitostí.

Kterou spisovatelku byste rád pozval na skleničku?

Vtipná odpověď by byla Freda Vargase, neboť to je mužský pseudonym francouzské spisovatelky Frédérique Audouin-Rouzeauové, která je historička a archeoložka. Vlastně by mě ale spíše zajímalo, která spisovatelka by na skleničku se mnou byla ochotná jít.

A se kterým autorem byste se nebál strávit desetihodinový let a o čem byste si asi povídali?

Jako si myslím, že herec není totéž co postava, kterou hraje, nevím, zda se z knížek dá usoudit, jaký je jejich autor. A aby konverzace byla dobrá, musí o ni stát oba. Ale kdybyste se zeptala, zda si myslím, že bych dokázal po dlouhý let poslouchat vyprávění některého spisovatele, moje preference by směřovala k Murakamimu a Kunderovi… Ke Kunderovi kvůli jeho skvělým knihám a době, kterou prožil, a k Murakamimu navíc proto, že mám rád Japonsko.

Původní článek: http://archiv.ihned.cz/c1-65249210-ludek-niedermayer-ktera-spisovatelka-by-se-mnou-asi-sla-na-sklenicku

Autor článku : Irena Jirků
Zdroj : Magazín HN ego!