Big_loader_ajax

Lidovci a TOP 09 ovládli Brusel

13.12.2016

Spojenectví vládní strany s těmi, kdo jsou doma v opozici, je v Evropském parlamentu unikát
Volby do Evropského parlamentu vyhrálo sice před dvěma a půl lety hnutí ANO, pokud se však člověk do Evropského parlamentu podívá dnes, z českých zástupců tu má největší slovo trojkoalice TOP 09, Starostové a lidovci. 
 
Jejich společná frakce čítá sedm europoslanců, zatímco ANO, podobně jako sociální demokraté, má pouze čtyři. Unikátní spojenectví opozičního a vládního uskupení, díky němuž mají v Evropském parlamentu mnohem silnější vliv, si všichni zúčastnění pochvalují. 
I proto také zaznívají hlasy, že na blížící se celostátní konferenci KDU-ČSL může posloužit jako příklad pro úspěšnou integraci pravice před parlamentními volbami, které se konají příští rok na podzim. 

„Ano, dá se říci, že jsme tímto způsobem vlastně vyhráli volby do Evropského parlamentu,“ říká lidovecký europoslanec Pavel Svoboda. „Takto úzce mohou samozřejmě spolupracovat jen strany, které k sobě mají programově blízko. Ale i to pro nás a lidi, kteří byli zvoleni na kandidátce TOP 09 a Starostů, platí. V drtivé většině problémů v EU máme shodné pohledy. Ale i když někdo hlasuje jinak, tak se to i v rámci celé frakce Evropské lidové strany nebere jako velký problém,“ vysvětluje Svoboda. Podle něho spolupráci ulehčil i fakt, že v případě „opozičních“ kolegů nejde o lidi ze stranických struktur TOP 09. 

„V Praze jsme v naší straně s návrhem vytvoření jednotné frakce nenarazili na žádný odpor, bralo se to, že je to vlastně přirozené,“ říká Svoboda. On sám i díky síle svého uskupení získal post předsedy právního výboru a byl uznávaným serverem Politico jako jediný Čech zařazen mezi čtyřicet nejvlivnějších europoslanců ze 751členného europarlamentu. Svoboda také připouští, že společná frakce lidovců a TOP 09 má v Evropském parlamentu velmi blízko k liberálům, mezi nimiž jsou čtyři europoslanci hnutí ANO. „S kolegyněmi a kolegy, kteří byli zvoleni za hnutí ANO, se dobře spolupracuje,“ říká Svoboda. „To, co ale občas zaznívá z vedení hnutí ANO v Česku vůči EU, je nečitelné a někdy i populistické.“ 

Spolupráce v Evropském parlamentu je podle něj příklad i pro českou politiku. „Programová shoda by se našla velice výrazná. Především se Starosty. Pohled na volební mapu České republiky ukazuje, že KDU-ČSL a Starostové se vhodně doplňují.“ „Já bych byl pro předvolební koalici a myslím, že voliči by schopnost dohody ocenili,“ říká Svoboda, který je připraven o tom přesvědčovat svoji KDU-ČSL na jejím blížícím se sněmování. A nemusí přitom poukazovat jen na zkušenosti z Evropského parlamentu. Lidovci se Starosty už nějaký čas spolupracují i v Senátu. A to tak, že oba kluby často společně zasedají a radí se o postupu na nadcházející schůzi. 
 
Podobně uvažuje i Svobodova stranická kolegyně Michaela Šojdrová. „Začátek úplně lehký nebyl, ale když se chce, tak to jde,“ říká o spolupráci s europoslanci TOP 09 a Starostů. To, že jsou lidovci ve vládě druhá část v opozici, se projevuje podle Šojdrové jen výjimečně. „Nedávno například při hlasování Evropského parlamentu o daňových opatřeních, která navrhoval pan ministr Babiš,“ uvádí po chvíli přemýšlení Šojdrová. „Příliš nevadí ani to, že všichni v naší skupině nejsou křesťané, a už vůbec ne katolíci,“ říká Šojdrová. Připouští však, že například v otázkách plánovaného rodičovství se proto neshodnou. Spokojený je i Luděk Niedermayer, zvolený za TOP 09, který je místopředsedou vlivného hospodářského a měnového výboru. 
„Funguje to překvapivě dobře a byl to dobrý nápad. Sedm lidí má tady v Evropském parlamentu v rámci zdejších pravidel úplně jinou váhu než čtyři, respektive tři,“ říká europoslanec. „V Praze s tím nebyl žádný problém. I z hlediska české politiky ostatně mají lidovci a TOP 09 největší potenciál synergie,“ tvrdí. „Postoj k Evropě je jedním z nejvíc určujících témat dnešní politiky. Spolupráce TOP 09 s ODS se mi i proto naopak jeví jako velice obtížná,“ dodává Niedermayer
Autor článku : Luboš Palata
Zdroj : Mladá fronta DNES