Big_loader_ajax

Koho v Česku považujete za vítěze a poražené globalizace?

30.10.2017

"Pokud globalizací míníme rozvoj mezinárodního obchodu, odstraňování překážek a mobilitu kapitálu, tak jsme země, která má z tohoto obrovský prospěch," říká Luděk Niedermayer.
LUDĚK NIEDERMAYER poslanec Evropského parlamentu

Pokud globalizací míníme rozvoj mezinárodního obchodu, odstraňování překážek a mobilitu kapitálu, tak jsme země, která má z tohoto obrovský prospěch.
I když nad „abstraktní“ globalizací má u nás jednoznačně převahu existence společného unijního trhu. Ten umožňuje přístup našich podniků k více než 500 milionům bohatých zákazníků a těsnou spolupráci s firmami v zemích EU. Dokonce i investice ze zemí mimo EU (třeba automobilka Hyundai) slouží k produkci určené pro unijní trh. Nelze ale opomenout, že například nástup dovozu textilu z Asie přispěl k zániku mnoha firem. Zároveň platí, že i když lidé často hledají viníka v abstraktní „globalizaci“, mnohdy byla chyba ve špatném nastavení obchodní politiky nebo nevýhodných smlouvách.

Lenka Zlámalová Echo24.cz

Česká republika patří zatím k vítězům globalizace jako prodloužená výrobní linka silného německého hospodářství, které z globalizace vyloženě těží. Tento model se ale velmi výrazně vyčerpává a je otázka, jak dlouho ještě vydrží – s tím, že v poslední době konečně začaly růst platy a posiluje koruna. Za vítěze globalizace nás považují i některé jiné země, které se obávají, že se právě od nich sem stěhují pracovní místa. Naposledy o tomto problému velmi výrazně hovořil francouzský prezident Emmanuel Macron, který si ze střední Evropy právě z tohoto důvodu dělá oblíbený terč, na kterém předvádí, jak dobře se stará o zájmy Francouzů, z nichž se mnozí považují za oběti globalizace.

JAKUB PATOČKA Deník Referendum

Globalizace se používá ve dvou významech: jako ekonomická globalizace, která spočívá v odbourávání překážek ke kumulaci kapitálu, a pak jako kulturní globalizace, která propojila a zmenšila svět. V souvislosti s vítězi a poraženými se mluví zpravidla o ekonomické globalizaci.
Její vinou nakonec prohrávají úplně všichni, protože vede k likvidaci sociální soudržnosti, přírody, k ohrožení plurality médií, demokracie a lidských práv. Ekonomická globalizace vytváří společnosti prodchnuté strachem z budoucnosti. Příslušníci oligarchie se bojí, že přijdou o svá nelegitimní privilegia, a příslušníci tísněných středních – natožpak nižších – vrstev se bojí, že nezvládnou udržet svůj status. Demokracie hledá, ale zatím nenašla způsob, jak ji zkrotit. Určitě to nedokáže bez razantního přerozdělování.

Leoš Rousek Hospodářské noviny

Dopady globalizace jsou vnímány hlavně místopisně. Celé okresy přišly o továrny, které na kolena srazila levnější, obvykle asijská konkurence.
Mezi poraženými jsou textilky, sklárny, hutě a doly. Nahrazují je ale výrobci součástek pro automobilky a jiné nové průmyslové podniky. Jde sice převážně o montovny, ale bez nich by Česko nemělo nejnižší míru nezaměstnanosti v EU. Díky internetu dopadá globalizace také na odvětví služeb.
Firmy jako Uber a Airbnb, které samy sebe popisují jako on-line sítě propojující nabídku s poptávkou, jsou ve skutečnosti globální poskytovatelé služeb v dopravě a ubytování. Porážejí tradiční taxikáře a hoteliéry v Česku.
Přesto i zde jsou vítězové. Některé nadnárodní firmy přemístily do Česka pobočky, které díky internetu poskytují péči o zákazníky nebo účetní služby po celé Evropě.
Zdroj : Respekt