Big_loader_ajax

Kdo „vyhraje“ brexit? Niedermayer: Británie má slabší karty. Tratilo by i Česko

05.04.2017

Dvouleté vyjednávání o podobě a podmínkách takzvaného brexitu už začalo. Britská premiérka Theresa Mayová se zatím tváří nekompromisně. Platit se jí za to do evropského rozpočtu, tak jak jí EU ukládá, ale moc nechce. Podle českého europoslance Luďka Niederamayera (TOP 09) má ale Velká Británie daleko slabší karty než Evropská unie a přizpůsobit se nakonec bude muset.

„Problém je v tom, že brexit je vnímaný jednoznačně jako politický projekt,“ prohlásil Niedermayer ve Studiu Brusel. To ostatně podle něj ukazuje i to, že nejvyšší prioritu dostala při řešení brexitu migrace. A to i přes to, že Británie není součástí schengenského prostoru a může tedy uprchlíky regulovat daleko lépe než zbytek EU.

„Stejně tak problém levné pracovní síly přicházející z Evropské unie, zejména z Polska, je tak trochu nadhodnocen. Velmi často souvisí s tím, že Británie sama o sobě neměla dobré zákony, které upravovaly přístup k sociálním službám,“ dodal.

Podle Niedermayera se tak z problémů řešitelných uvnitř Velké Británie staly vlajkové lodě brexitu, které Theresa Mayová se svým kabinetem řeší jako první. „Ale pro zbytek Evropy je nepřijatelné, aby například Británie odstoupila od volného pohybu pracovních sil a zároveň chtěla volný pohyb zboží a služeb, což samozřejmě chce,“ vysvětlil europoslanec.

„I konzervativci mají jiný postoj“
Sám Niedermayer se s Mayovou sice nikdy nesetkal, ale za to několikrát jednal z britskými europoslanci. „Zajímavé je, že ten postoj i britských konzervativců, kteří jsou tady v parlamentu hojně zastoupeni, je docela jiný než ten její,“ poznamenal. Podle něj je silná pozice premiérky jednoznačně směřována na její voliče uvnitř Spojeného království, ale z hlediska vyjednávání se zbytkem Evropské unie fungovat nemůže. „Protože objektivně ty karty, které drží v ruce Velká Británie, jsou slabší,“ dodal.

Podle Niedermayera by se tak ani nemohl vyplatit případný czexit, který ve Studiu Brusel podporoval jeho kolega Petr Mach (Svobodní občané). Ten v momentě, kdy si Velká Británie odhlasovala brexit, neskrýval své nadšení. „Brexit je naděje pro demokracii,“ napsal tehdy. „Samozřejmě že Německo používá tyhle dotace jako docela silný tlak a páku, když říká: vy nebudete přijímat migranty, které jsme vám nařídili si přerozdělit, tak vám seškrtáme ty dotace,“ řekl Mach, podle kterého se tak v konečném důsledku vyplatí hospodařit pouze s vlastními prostředky a nespoléhat na nikoho jiného. „Oni používají tyto peníze jako nátlak,“ dodal.

Proti tomu se ovšem ohradil Niedermayer. „Já s panem Machem zásadně nesouhlasím, myslím si, že realističtější pohled na czexit nedávno uvedl Václav Klaus mladší, když řekl: Zchudněme o třetinu a opusťme Evropskou unii, akorát s tím rozdílem, že chudnutí by se na té třetině nemuselo zastavit,“ dodal europoslanec.  

Co by Mayové Niedermayer osobně řekl? A proč je klíčové, aby Česká republika zůstala součástí Evropské unie? Podívejte se na celý rozhovor.

Autor článku : Tomáš Polák
Zdroj : Blesk.cz