Big_loader_ajax

Humanitární krize ve Středozemním moři vyžaduje řešení

03.05.2015

Evropský parlament hlasoval o rezoluci týkající se tragédií ve Středozemním moři a evropské migrační a azylové politiky.

I přes výhrady k některým bodům přijaté rezoluce čeští poslanci sdružení v ELS výslednou podobu zprávy většinově podpořili, neboť je nutné rychle řešit stávající situaci s přílivem uprchlíků. Tento postoj vychází z poznání, že udržování současného stavu není nadále možné a je nutné nalézt řešení na unijní úrovni. Přes tisíc mrtvých ve Středozemním moři a desítky tisíc běženců utíkajících před válkou a pronásledováním ze Sýrie, Iráku, Eritrei, Somálska a Libye ukazují rozsah tohoto problému. Jenom v Itálii se od ledna vylodilo na 24 tisíc uprchlíků, obrovské množství žadatelů o azyl je i v dalších zemích, navíc na severu Afriky čekají na přepravu další statisíce lidí. Tváří v tvář této situaci musí Evropa ukázat akceschopnost problém řešit, což není možné bez solidarity zemí navzájem. Bez této solidarity může problém narůst do obrovských rozměrů.

“Řešení stávajícího stavu musí být komplexní, nikoliv omezené jen na oblast Středomoří. Členské země EU musí projevit solidaritu navzájem. Evropská unie musí aktivně působit mimo své území, v ohrožených zemích i v okolních zemích, odkud se imigranti dávají na cestu. Navíc je nutné rozlišovat mezi uprchlíky, kteří utíkají před pronásledováním a snaží se zachránit své životy, a ilegálními migranty. Země Unie se musí spolupodílet na řešení situace, ať už finančně, nebo přijímáním uprchlíků na bázi dobrovolnosti. Vznik kooperativního, vyváženého systému, stojícím více na dobrovolnosti zemí a hledání nejvhodnější formy zapojení států, je vhodnější a lze na úrovni států a Komise vyjednat,“ říká Luděk Niedermayer, vedoucí české delegace v poslaneckém klubu ELS (zvolený za TOP 09/STAN).

V rezoluci je obsažena žádost Evropského parlamentu iniciovat legislativní proces k zavedení povinných kvót pro distribuci žadatelů o azyl. “Společně s kolegy ze středoevropských zemí odmítáme povinné kvóty pro uprchlíky. Současný apel je výzvou Evropské komisi, aby iniciovala legislativní postup, se kterým musí souhlasit Evropský parlament a členské státy. V této narychlo sepsané rezoluci, jejímž cílem je se vyjádřit k nedávnému neštěstí, ani není prostor definovat možnosti, jakými mohou státy pomoci jižním zemím zvládat nápor migrantů. Bez ohledu na platnost ženevských konvencí, je naší povinností na dočasnou dobu pomoci uprchlíkům, kteří by ve své zemi přišli o život a byli by podrobeni krutostem. Nicméně je třeba toto jasně definovat a odlišit tyto situace od případů, kdy o azyl žádají neoprávněné osoby,“ říká Tomáš Zdechovský, který je členem výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (KDU-ČSL).

“Hlasoval jsem pro rezoluci o uprchlících ve Středomoří. V ní jsem nepodpořil návrh týkající se kvót pro počet uprchlíků pro jednotlivé země EU. Spravedlivě stanovené kvóty si nakonec vynutí život a stanou se nutností. Ze strany Evropského parlamentu a Evropské unie by měly být doporučeny a nikoliv stanovovány. To příslušný bod rezoluce negarantuje,“ řekl Jaromír Štětina, místopředseda podvýboru EP pro obranu a bezpečnost (zvolený za TOP 09/STAN).

“S pocitem bezmoci sleduji nárůst obětí ve Středozemním moři a evropskou spolupráci v tuto chvíli považuji za jediné možné řešení. Osobně podporuji solidární postoj České republiky vůči zemím, které jsou vystaveny nelegální imigrační vlně, a podporuji, aby se i naše země podělila o toto břímě. Při hlasování oasčásti rezoluce týkající se povinného zavedení kvót jsem se nicméně zdržela. Přeji si totiž, abychom tak učinili dobrovolně, jako výraz naší odpovědnosti a solidarity s těmi, kteří jsou skutečně postiženi válkou a pronásledováním,“ říká Michaela Šojdrová, místopředsedkyně české delegace v poslaneckém klubu ELS (KDU-ČSL).

Původní článek: www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Niedermayer-TOP-09-Humanitarni-krize-ve-Stredozemnim-mori-vyzaduje-reseni-373508

Zdroj : www.parlamentnilisty.cz