Big_loader_ajax

Hotel Don Giovanni vs. Tančící Dům

18.06.2015

Anketa osobností, pro než je veřejný prostor téma, o nejlepší a nejhorší architekturu, která v Česku od Sametové revoluce vznikla.

 

Ptát se na krásné a ošklivé domy je správné. „Baráky“ jsou tím, co nejviditelněji vytváří městské životní prostředí, co na nás nepřetržitě působí. PTÁT SE NA DOMY JE DŮLEŽITÉ, protože ti, kdo odpovídají na otázku, musejí vzpomínat, vybírat a ověřit si, zda jejich přesvědčení z doby, kdy stavby vznikaly, stále platí. 

Zkráceno

LUDĚK NIEDERMAYER EUROPOSLANEC, BÝVALÝ GUVERNÉR ČNB 

Líbí se mi, jak se podařilo revitalizovat a zkrášlit drtivou většinu center a náměstí v menších městech (třeba v Písku). Myslím, že si neuvědomujeme, jak rychle se tato místa přiblížila před 20 lety zcela nedostižnému standardu „Západu“ a někdy, díky bohatým dotačním zdrojům, je i předstihla. Specificky se mi moc líbí revitalizace Karlína, ze kterého se stala jak živoucí čtvrť, tak se do ní i poměrně přijatelným způsobem podařilo zakomponovat „business“. — Typické a hrozné jsou nekončící diskuse kolem hlavního nádraží v Brně. Desítky miliónů prolétávají již léta komínem na zbytečné studie místo hledání fungujícího a profinancovatelného řešení, jež by stálo zřejmě na dnešním krásném nádraží a budovách kolem… Nejde mi zde jen o „budovu“, ale typicky český a neuvěřitelně nákladný a neefektivní postup řešení problému… 

 

 

 

 

 

 

Zdroj : Reflex