Big_loader_ajax

Evropský spor o uprchlíky

11.09.2015

"My jsme nehlasovali o kvótách, my jsme hlasovali o dvou materiálech. První byl názor na ten komisní návrh, na to přerozdělení 40 tisíc žadatelů o azyl a pro ten návrh jsem zvedl ruku, protože žádný jiný návrh prostě nevidím," říká europoslanec za TOP 09/STAN Luděk Niedermayer.

Redakčně zkráceno

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
--------------------
Tak a pojďme k muži, který včera byl uprostřed toho dění a tím myslím tedy ve Štrasburku, nikoli v Bruselu a to s europoslancem Luďkem Niedermayerem. Pokud se slyšíme po telefonické lince, tak dobrý večer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/
--------------------
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
--------------------
Vy jste nakonec pro ty kvóty jako v celku ruku zvedl. Řekněte mi proč?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/
--------------------
Tak především, my jsme nehlasovali o kvótách, my jsme hlasovali o dvou materiálech. První byl názor na ten komisní návrh, na to přerozdělení 40 tisíc žadatelů o azyl a pro ten návrh jsem zvedl ruku, protože žádný jiný návrh prostě nevidím. Ta situace mně připadá, že tam vedete docela teoretickou diskusi, která by vypadala, jako jestli sem pozveme nějaké žadatele o azyl, a když je pozveme, co s nimi budeme dělat? Ale ta realita je taková, že tady máme zřejmě něco kolem 150 tisíc oprávněných žadatelů o azyl, u kterých se zdá, že podle Ženevských konvencí, ke kterým jsme se všichni přihlásili, mohou tady požádat o azyl a mají získat tu azylovou ochranu, tak se tady bavíme o tom, jestli těch 150 tisíc budou podle dublinského principu řešit země, jako je Itálie, Malta, Řecko a Maďarsko, nebo jestli do toho ještě teďko namočíme Německo, které se nemohlo dívat na tu opravdu šílenou humanitární situaci v Maďarsku, anebo jestli, holt, i když s docela malým nadšením, se do toho zapojí všechny země a budou to řešit společně. A já si opravdu žádné jiné řešení než to druhé, to znamená, že to budeme všichni řešit společně, nedovedu absolutně představit.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
--------------------
Vy jste použil větu nebo výraz, že žádný jiný návrh jste neviděl. Moje otázka zní: Je to opravdu podle vás dobrý návrh, když jste pro něj zvedal tu ruku?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/
--------------------
No, vzhledem k tomu, že žádný jiný návrh neexistuje, respektive on existoval, byl tady - šéfové zemí se dohodli, že najdou dobrovolné řešení na těch 40 tisíc. Víme, jak to dopadlo. Některé země opravdu to jako využily k tomu, aby se do toho zapojily naprosto symbolicky, dokonce i naše země, která se k tomu postavila poměrně vstřícně, tam pro jistotu poskytla tu částku, to je ten počet těch azylantů nižší a mimochodem tady se nejedná o peníze, protože s každým tím, tím žadatelem dojde docela významná částka z Bruselu, takže výsledkem bylo, že se ani těch 40 tisíc nepodařilo dát dohromady, z čehož plyne, že je absolutně vyloučeno, aby se ty země nyní domluvily na těch nezbytných 150 tisících. Čili on opravdu žádný jiný návrh není a ty země prokázaly, že se dobrovolně nejsou schopny dohodnout. Já tomu vůbec nejsem rád, protože si myslím, že ta dobrovolná dohoda, ve které by se třeba zohlednila specifika různých zemí, třeba by někdo řekl, že přiloží tu ruku k dílu trochu jiným způsobem, než že si vezme víc těch azylantů, že by byla lepší. Ale myslím si, že ta dohoda jaksi nepřijde, jak řekl pan předseda Juncker, blíží se zima a v zimě, aby ti lidi bivakovali na nádražích ve stanech někde kolem silnic, na benzinových čerpadlech, to snad prostě Evropa něco takového, jako Evropani z hlediska svých hodnot nedopustí, takže je třeba prostě jednat. Já stále ...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
--------------------
Ano, rozumím. Já bych potřeboval vysvětlit ještě jednu věc. Pokud ti lidí, kteří v tuto chvíli jaksi jsou na cestě Evropou přes Maďarsko a pokračují dál, jasně pokračují do Německa, pokračují tam proto, protože tam chtějí. Myslíte si, že tito lidé, kteří tam jsou a kdokoli, Němci, Brusel, je bude chtít redistribuovat, že se prostě nebudou vracet tam, kam budou chtít, to znamená do Německa?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/
--------------------
To záleží, co bychom od toho hypotetického kvótového systému chtěli. Pokud bychom chtěli, aby ti lidi opravdu začli ten svůj nový život, po kterém touží, protože jsou pronásledováni válkou a jinými útrapami, pokud opravdu po tom životě touží, tak by měli akceptovat, že budou třeba v nějaké jiné zemi než do Německa, která jim poskytne ochranu, která bude demokratická, nabídne jim šance na nový život. A myslím si, že tohle od těch azylantů musíme očekávat a zároveň jsou navržené různé mechanismy, které by zajistily, že většina těch azylantů by tam zůstala. Jeden z těch mechanismů je, že v okamžiku, kdyby ten azylant přešel do jiné země, než kde mu byl azyl poskytnutý, tak by prostě získal ty práva s tím azylantem, s tím azylem spojená, což by samozřejmě pro většinu z nich bylo velmi, velmi nepříjemné. Druhá ta varianta tam byla také zmíněná, která by motivovala ty státy, aby jaksi s těmi azylanty pracovaly a pomohly jim najít ten nový život tím, že v okamžiku, kdy by z té země začali prchat, protože možná, že některé země by zvolily tu taktiku, že by se pokusily ty azylanty motivovat k odchodu, tak by prostě přišli tam noví azylanti. A mimochodem, já si vůbec nemyslím, že kdybychom s těmi azylanty, třeba s těmi Syřany, začli pracovat, že tady najdou nový život. Existují řady případu lidí, kteří tady toto udělali, mimochodem myslím si, že u nás je mnohem větší naděje na to nalézt zaměstnání, existuje u nás spoustu organizací, neziskových organizací, charit, které jsou připraveny na tom pracovat a myslím si, že v minulosti jsme ukázali, že ty, že ty programy, které umožňují těmhle lidem se začlenit do společnosti, docela dobře zvládáme. Takže opravdu s řadou věcí, které tady padly, musím nesouhlasit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor
--------------------
Ano, pane europoslanče, díky za váš vstup do dnešních Událostí, komentářů.

Autor článku : Lukáš Dolanský
Zdroj : ČT 24