Big_loader_ajax

Evropsko-čínské vztahy

17.12.2016

Udělení statusu tržní ekonomiky je ale podle některých právních výkladů realita se kterou se už nedá nic dělat. Otázka ale zůstává jak zareaguje Evropská unie. Pokud dál ponechá svá ochranářská cla, hrozí ji spor u Světové obchodní organizace. Vysvětluje europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.
Viktor DANĚK, moderátor
--------------------
Čína žádá Evropskou unii aby zrušila protičínská antidumpingová opatření. Minulý týden totiž Číně vypršela výjimka u Světové obchodní organizace, takže může žádat, aby se k ní ostatní země chovaly jako k tržní ekonomice. Pokud by Unie antidumpingová cla skutečně zrušila, mohlo by to ohrozit desítky tisíc a podle některých názorů možná až miliony pracovních míst v Evropě. Evropský průmysl by totiž nebyl schopný konkurovat levnému čínskému dovozu. Evropská unie Čínu zatím nevyslyšela. Riskuje Evropa obchodní válku a vleklé spory u Světové obchodní organizace? Evropsko-čínským obchodním vztahům věnujeme následující minuty. U poslechu vás vítá Viktor Daněk. Když Čína v roce 2001 vstupovala do Světové obchodní organizace v přístupovém protokolu souhlasila s 15ti letým přechodným obdobím, kdy na ní jako na netržní ekonomiku budou ostatní země moci uvalovat antidumpingová cla. Tato výjimka vypršela letos 11. prosince. Evropské unii se nyní výrazně omezily možnosti, jak chránit domácí výrobce před čínským dovozem. Problém se týká hlavně oceláren, včetně těch českých. O tom jak by měla unie zareagovat se začalo výrazněji diskutovat teprve letos. V květnu se otázka dostala i do Evropského parlamentu ve Štrasburku, před který přišli protestovat oceláři z nedalekého Německa.

redaktor
--------------------
Proti udělení tržního statusu Číně před budovou Evropského parlamentu protestuje několik desítek lidí. V rukou mají transparenty s německým nápisem: ,,Ocel je budoucnost". Jsou to zaměstnanci německé ocelárny Stalzera z nedalekého Sárska.

redaktor /Tomas Schif/
--------------------
Když si svůj ocelářský průmysl umí ochránit Spojené státy, proč by to nedokázala i Evropa. Myslí si německý ocelář Tomas Schif.

redaktor
--------------------
Podle europoslankyně Kateřiny Konečné z KSČM by o práci mohli přijít i čeští oceláři.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/
--------------------
Udělení tržního statutu Číně by mohlo mít za následek de fakto likvidace třeba části ocelárny, jako ArcelorMittal, kterou tam máme.

redaktor
--------------------
Udělení statusu tržní ekonomiky je ale podle některých právních výkladů realita se kterou se už nedá nic dělat. Otázka ale zůstává jak zareaguje Evropská unie. Pokud dál ponechá svá ochranářská cla, hrozí ji spor u Světové obchodní organizace. Vysvětluje europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/
--------------------
Druhou variantou je volba určitých oborových ne sankcí, ale obchodních opatření. Na některé odvětví průmyslové ve kterých budeme schopni doložit, že Čína si tam nepočíná jaksi tržně konformně a třetí varianta je postupovat podle pravidel Světové obchodní organizace, což by ovšem znamenalo, že ten důkaz toho, že Čína si nepočíná férově. Na těch trzích by museli přinášet ty evropské firmy, což by pro ně bylo, ne úplně vítané.
Zdroj : ČRo Plus