Big_loader_ajax

Evropská unie není kasička. Řekové musejí vzít reformy za své, tvrdí Luděk Niedermayer

13.07.2015

Eurozóna je ochotna finančně pomoci Řecku. Podmínkou je však rychlé zahájení reforem. Vítězi stávající situace jsou podle europoslance a bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera obě strany – tedy Řecko i Evropská unie. Řecko podle něj dostalo novou šanci napravit chyby, které jeho vláda napáchala. „Pokud se dohoda oživí, znamená to, že Evropská unie ukáže, jak umí vyřešit problémy,“ tvrdí Luděk Niedermayer.

Před premiérem Alexisem Tsiprasem stojí velký úkol. Musí Řekům vysvětlit, že reformy jsou důležité. „Nebude to mít jednoduché,“ soudí však Luděk Niedermayer. Řecká vláda podle něj prezentovala podmínky věřitelů jako křivdu, která je na nich páchána. „A z 20 % jde o rétoriku ostatních evropských politiků, kteří by neměli tvrdit, že řeckou vládu porazili,“ dodává. 

Řekové tedymusejí vzít dohodu za své. „O tom se nedá diskutovat. Když nemáte peníze a chcete vyplácet víc na mzdách, jde to jen do doby, dokud vám někdo půjčuje,“ vysvětluje Luděk Niedermayer a připomíná, že Řecko sice ztratilo 25 % HDP, stále se ovšem řadí mezi nejbohatší země světa. „Stěžovat si, že musejí žít z 500 euro měsíčně, když dřív byl důchod 700 euro,“ přibližuje bývalý viceguvernér svůj názor, podle kterého Řekové stále žijí velmi dobře. Růst řecké ekonomiky považuje za poměrně pravděpodobný. V té situaci by věřitelé mohli prodloužit splatnost dluhů. „Kdyby se Řecko dostalo na slušný ekonomický růst, podíl dluhu k HDP začne rychle klesat,“ uvažuje Luděk Niedermayer v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Bude Česko ručit za řecké dluhy?
„Evropský projekt není kasička,“ vysvětluje Luděk Niedermayer a zdůrazňuje: „Z Evropské unie jsme zatím získali 13 miliard eur darů. V Evropě fungují solidární mechanismy, které jsou ve prospěch všech.“

 

Autor článku : Karolína Koubová a Šárka Ševčíková, Foto: ČTK/AP, Jean-Francois Badias
Zdroj : www.rozhlas.cz