Big_loader_ajax

Europoslanec Niedermayer: Pod současným vedením není Rusko dobrým obchodním partnerem

09.09.2014

V komentáři pod titulkem „Rusko není dobrý obchodní partner“ se europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer zamýšlí nad perspektivou vzájemného obchodu mezi ČR a Ruskem.

V komentáři pod titulkem „Rusko není dobrý obchodní partner“ se europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer zamýšlí nad perspektivou vzájemného obchodu mezi ČR a Ruskem. Dochází k závěru, že bychom měli k tomuto obchodu hledat alternativy. Předpokládá totiž mimo jiné, že síla ruské ekonomiky bude nadále klesat.

Niedermayer upozorňuje, že zatímco do Ruska směřuje jen 7 % vývozu zemí EU, Rusko do EU dováží více než polovinu svého zboží. Loni mělo Rusko přebytek z této obchodní výměny 86 miliard eur. “Z kolapsu obchodu by při pohledu na čísla měl mít obavy více Kreml než Brusel,“ poznamenal Niedermayer. Zmiňuje sice hlavní obavy sankčních skeptiků, že Evropa kvůli sankcím přijde o odbytiště zboží a hlavně zůstane bez energie, podle Niedermayera ale nemůže být perspektivním obchodním partnerem země, která nerespektuje smlouvy a ignoruje suverenitu států. “Rizika takovéhoto obchodu i proto, že řada firem je se státem spojených a Kreml 'ovlivňuje' podnikání 'více, než je zdrávo', jsou a budou značná,“ upozorňuje Niedermayer.

Obchod s Ruskem nahraďme obchodem s USA

Obchod s Ruskem proto vzkvétat nebude. Cestu, jak jej nahradit, vidí v aktivnějším přístupu Evropanů k omezování překážek v mezinárodním obchodu. Protože globální dohody v rámci jednání Světové obchodní organizace váznou, příležitost leží v posílení obchodu mezi Evropou a USA.

Niedermayer by za chybu považoval, kdyby po umlčení zbraní se obchod s Ruskem znovu rozeběhl a na minulé události se zapomnělo. “Současný Kreml svým chováním ukázal, že pod tímto vedením Rusko není s to být dobrým a stabilním obchodním partnerem,“ uvedl europoslanec.

Původní článek: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1401&clanek=334251

Autor článku : vam
Zdroj : www.parlamentnilisty.cz