Big_loader_ajax

Europoslanci podpořili boj s daňovými úniky

12.05.2016

Europoslanci dnes ve Štrasburku podpořili opatření zaměřená proti daňovým únikům a vyslovili se pro lepší výměnu informací mezi daňovými úřady. Návrh schváleného usnesení považuje plán Evropské komise za krok správným směrem v boji proti agresivnímu firemnímu plánování v oblasti daní z příjmu právnických osob.
Nový právní předpis umožní jednotlivým finančním úřadům v členských státech mít přehled o daních vybraných od velkých podniků v rámci celé Evropské unie. Nadnárodní podniky s příjmy nad 20 miliard korun ročně budou muset nově v každém členském státě, ve kterém podnikají, informovat finanční úřady mimo jiné o svých výnosech a ziscích, o zaplacených daních z příjmu či o počtu zaměstnanců. Finanční úřad, kterému budou tyto informace doručeny, je předá ostatním státům, ve kterých společnost podniká či je povinna odvádět daně. 
 
„Automatická výměna informací je jedním z prvních kroků, který usnadní správcům daně posuzovat zdanění velkých nadnárodních firem. Navrhovaný velmi omezený rozsah informací hlášení přitom nepovede k nadměrnému zatížení firem a současně nastolí férové podmínky v oblasti vybírání daní,“ uvedl český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN). 

Cílem návrhu podle něj není jen zvýšit objem vybraných daní, ale především nastolit stejně podmínky pro všechny firmy podnikající v Evropské unii bez ohledu na jejich velikost. „Doteď to byli občané a malé firmy, kteří museli na daních zaplatit více. Po přijetí nových pravidel bude míč na straně členských států, které budou moci s nově získanými údaji dle svého uvážení pracovat,“ dodal Niedermayer

„Toto téma bude vždy prioritou naší politické agendy, protože si to občané žádají. Evropa je příliš kritizovaná. Tady bychom se měli chopit příležitosti a ukázat, že je Evropa dobrá a silná,“ uvedl již během středeční rozpravy na toto téma eurokomisař pro hospodářské otázky, daně a cla Pierre Moscovici. „Všichni sdílíme obavy týkající se daňových úniků, je to znepokojující fenomén, který podkopává naše národní rozpočty i spravedlnost našich daňových systémů,“ doplnil ho zpravodaj návrhu, polský lidovecký europoslanec Dariusz Rosati.

Původní článek: http://roklen24.cz/a/iBTEY
Zdroj : roklen24.cz