Big_loader_ajax

EP návrh vítal, Niedermayer je pro

10.09.2015

Evropští poslanci Junckerův návrh na přerozdělení uprchlíků většinou uvítali. Podporu vyjadřovali nejen v rozpravě po projevu, ale také schválením rezoluce doporučující redistribuci uprchlíků na základě kvót.
Proti takovým návrhům jsou například stoupenci krajní pravice, ale napříč politickým spektrem většinou i čeští europoslanci. Patrně jedním z mála českých politiků podporujících přerozdělování běženců včera byl europoslanec Luděk Niedermayer (za TOP 09/STAN), člen Evropské lidové strany, největšího klubu v Evropském parlamentu.
"Myslím, že státníci členských zemí by měli být schopni pochopit, že to musí řešit sdíleně a že si musí rozdělit odpovědnost. Ani podle dublinského systému není možné to nechat na třech zemích, Maďarsku, Řecku a Itálii," řekl Niedermayer s poukazem na dublinské nařízení, tedy praxi navracení migrantů do první země vstupu v rámci EU.

Pro rezoluci podporující rozdělování uprchlíků včera zvedl ruku i Niedermayerův kolega Stanislav Polčák (také TOP 09/STAN), který při zdůvodnění svého hlasování před europoslanci prohlásil, že odmítání navrhovaného principu znamená odmítání evropské solidarity.Administrativní rozdělování uprchlíků před europoslanci naopak odmítl Niedermayerův i Polčákův kolega Jiří Pospíšil, který varoval, že kvóty povedou jen k posílení protievropských a protiimigračních nálad v EU.

Některé Junckerovy apely na solidaritu a humánnost kritizoval Jan Keller, český europoslanec za soc. dem. „Je jasné, že musíme být humánní, ale jde o to, do jaké míry. Jsou řádově desítky miliónů lidí, kteří jsou ve špatné a život ohrožující situaci, a my v podstatě pomůžeme jenom těm, kteří na tom byli relativně ještě tak dobře, že byli schopni odejít,“ řekl. Návrhy Evropské komise zcela odmítá český euroskeptický europoslanec Petr Mach (Svobodní). „Mně připadá, že pan Juncker v podstatě pouze sleduje politiku Německa, a podle mého hlubokého přesvědčení Německo nese obří spoluvinu za uprchlickou vlnu,“ podotkl.
Autor článku : zr, ČTK
Zdroj : Právo