Big_loader_ajax

Doporučení ohledně obchodní dohody

20.07.2015

Český europoslanec z frakce EPP Luděk Niedermayer, zvolený za TOP 09, řekl, že EP dokázal překlenout ideologické rozpory a učinil tak dnes významný krok směrem k lepší a kvalitnější dohodě TTIP. ČR by podle něj jako otevřená a proexportně orientovaná ekonomika měla z uvolnění obchodu mezi EU a USA jednoznačný užitek a prospěch.
Europoslanci vzkázali počátkem července Evropské komisi, jak si představují podobu dojednávané dohody o volném obchodu mezi EU a Spojenými státy (TTIP). Svá doporučení vyjednávačům odhlasovali ve Štrasburku poté, co se hlavním parlamentním frakcím podařilo dojednat kompromis ohledně sporného bodu týkajícího se ochrany investic. Poslanci nyní hlasovali pouze o tom, jak si znění dohody představují, nikoli o dohodě samotné. Tu budou schvalovat až poté, co bude na světě. 
 
Na předchozím červnovém štrasburském zasedání se stala otázka takzvaných investorských arbitráží (ISDS), které řeší případné obchodní spory mezi investory a státy, jablkem sváru. Poslanci kvůli hrozícímu rozkolu nakonec hlasování odložili a nyní přišli do pléna s kompromisem a navrhují, aby EK v dohodě o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství tlačila na „nový systém řešení sporů mezi investory a státy“. „Europoslanci potvrdili vůli pokračovat v jednáních o ochraně investic a podpořili také návrh na vytvoření nového systému pro úpravu ISDS,“ vysvětlila Dita Charanzová, europoslankyně za hnutí ANO. „Tento mechanismus (ISDS) je běžnou součástí obchodních smluv a naši partneři v USA na něm trvají. Je samozřejmě nutné, aby arbitráže nezasahovaly do národních právních rámců a aby byly transparentní – na těchto reformách ISDS trváme a já jsem rád, že v Evropském parlamentu zvítězil zdravý rozum,“ uvedl k výsledku hlasování český europoslanec Jan Zahradil, který je členem konzervativní frakce (ECR).
 
Podle českého europoslance z lidovecké frakce EPP Jiřího Pospíšila Evropský parlament dal svým hlasováním evropským vyjednávačům jasné zadání a mantinely pro vyjednání kvalitní a široce přijatelné dohody, která odstraní překážky obchodu mezi EU a USA a současně zaručí standardy bezpečnosti a kvality výrobků a služeb, na něž jsme v EU zvyklí. Další český europoslanec z frakce EPP Luděk Niedermayer, zvolený za TOP 09, řekl, že EP dokázal překlenout ideologické rozpory a učinil tak dnes významný krok směrem k lepší a kvalitnější dohodě TTIP. ČR by podle něj jako otevřená a proexportně orientovaná ekonomika měla z uvolnění obchodu mezi EU a USA jednoznačný užitek a prospěch. 
 
Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění však o chystané dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy neslyšelo 56 procent Čechů. Pětina občanů informace o smlouvě nazvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) sice už zaznamenala, neví však, čeho se týká. Určité povědomí o smlouvě a jejím obsahu má 22 procent lidí. Podle průzkumu projevuje zájem o informace ohledně této smlouvy ale jen 20 procent Čechů. Naopak 77 procent lidí se o ni nezajímá. Větší povědomí o TTIP mají lidé s větším zájmem o politiku a politickou angažovanost, muži a lidé ve věku 45 až 59 let. Lépe informováni jsou i lidé s vyšším vzděláním, lepší životní úrovní a pravicově orientovaní. 

Podobné je to se zájmem o informace týkající se této smlouvy. Více se o ní chtějí dozvědět lidé, kteří se obecně zajímají o politiku, muži, vysokoškoláci, dotázaní s dobrou životní úrovní, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci, podnikatelé a samostatně výdělečně činní a pravicově orientovaní voliči. CVVM provedlo průzkum v první polovině června mezi tisícovkou lidí starších 15 let. 

O TTIP diskutují zástupci EK s americkou stranou od loňského roku. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Dohoda však má i velké množství kritiků, podle nichž prý Evropa bude v zájmu smluv muset ustoupit ze svých standardů chránících spotřebitele, životní prostředí i sociální výdobytky. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky a bojuje proti ní i řada aktivistů i jiných skupin. Podle nich TTIP omezí demokratická práva Evropanů a koncerny budou mít ještě větší vliv na vznik zákonů.
Autor článku : fia, čtk
Zdroj : Zemědělec