Big_loader_ajax

Dohoda o volném obchodu mezi Evropou a Spojenými státy

28.05.2015

Přepis rozhovoru Tomáše Pavlíčka s Luďkem Niedermayerem.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

Já vás moc zdravím a mám tu před sebou aktuální nabídku té následující necelé hodiny. Čím hodlá Evropský parlament svázat nebo nesvázat vyjednavače o nové obchodní dohodě na obou stranách Atlantiku? UEFA ustupuje v zápase o údajně zkorumpovaného šéfa světové fotbalové asociace Seppa Blattera. Ustojí muž označovaný za císaře korupce i poslední úplatkářskou aféru? Jaké materiály ukázal prezident Zeman rektorům, aby podpořil své rozhodnutí nejmenovat tři profesory? Budeme se bavit o chudých rodinách. Pak se dál zeptáme, jak sloužila klasická hudba v mezinárodní diplomacii? A nacionalista, liberál, komunista. Víte, že to všechno se přisuzovalo v učebnicích dějepisu Janu Husovi? Přeji vám dobrý poslech.

Přestože dohoda o volném obchodu mezi Evropou a Spojenými státy ještě zdaleka není hotová, vyvolává prudké reakce na obou stranách Atlantiku. Aktivistům, kteří proti ní protestují, nejvíc vadí, že probíhá víceméně za zavřenými dveřmi. Obavy panují především o to, že posílí pozici nadnárodních korporací, omezí demokracii a ztíží úlohu národních vlád při regulaci trhu ve prospěch občanů. Podle stoupenců ale může přinést kolem sta miliard eur ročně. A navíc vytvořit až miliony nových pracovních příležitostí. Výbor pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu podpořil prakticky bez výhrad stanovisko Evropské komise a postavil se tak proti názoru jiných výborů. Třeba výboru pro životní prostředí a tak dále. U telefonu v Bruselu je zatím europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná. Dobrý den.

 

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

--------------------

Dobrý den z Prahy tedy už.

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

A, už jste se vrátila zpátky. No, a na druhé lince měl být europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer. Tomu se zatím nemůžeme dovolat, ale neustále to zkoušíme. Takže, paní Konečná, můžete upřesnit, k čemu ten výbor dnes dospěl?

 

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

--------------------

Tak, ten výbor měl de facto dospět k nějakému kompromisu mezi, protože TTIP bere Evropský parlament zcela vážně a téměř každý výbor v Evropském parlamentu z pozice toho gestora těch jednotlivých záležitostí, to znamená například můj výbor pro životní prostředí, ochranu spotřebitele a zdravotnictví z pozice otázek životního prostředí a další výbory ze svých pozic přijaly nějaké stanovisko ke smlouvě TTIP, respektive nějaké mantinely, kterými jsme chtěli zavázat komisi v rámci vyjednávání. Ten dnešní výbor byl ten výbor, který je vlastně gesční pro to všechno a rozhodoval o všech těch pozměňujících návrzích, který, které z těch několika výborů vlastně přišly. A bohužel podle mého názoru dospěl k velmi špatnému výsledku, protože se ukázalo, že tak, jak socialistická frakce nás v řadě výborů podpořila, u těch návrhů, kdy jsme chtěli daleko větší transparentnost, otevřenost, když jsme chtěli, aby se v rámci TTIP nezasahovalo do sociálních práv, do ochrany životního prostředí, tak nás podrželi kolegové socialisté. Tak dnes v tom výboru bohužel nás nepodrželi a spojili se s pravicí. A de facto odhlasovali takové jakoby usnesení, dalo by se říct, o ničem, které k ničemu komisi nezavazuje a rozhodně neřeší ty výtky občanů, ale i odborné veřejnosti, kterou dneska v TTIP máme, slyšíme. A například ani občanů, kteří, těch dvou milionů občanů, kteří už dneska podepsali tu evropskou petici.

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

No, a co bylo myšleno tou větší transparentností, otevřeností a obranou proti zasahování do sociálních práv? Můžete trošku specifikovat, k čemu ty výbory došly a co dnes tedy ten meziná..., výbor pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu víceméně nereflektoval?

 

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

--------------------

Tak, myslím si, že nejzásadnější je ta takzvaná doložka o, to znamená řešení sporu mezi investory a státem. Vy jste o tom mluvil úplně na začátku, že podle našeho názoru se dává opravdu, nebo tak jak je dnes TTIP nastaveno z toho, co o tom víme, se dává obrovská moc nadnárodnímu kapitálu k tomu, aby vlastně státy nutilo k tomu, aby se nerozhodovaly demokraticky, ale podle toho, jak se to těmto firmám hodí. Dokonce pět výborů Evropského parlamentu, včetně výboru pro ústavní záležitosti a výboru pro právní záležitosti, by chtělo vyzval ve svých usneseních komisi, aby se toto v této smlouvě neobjevilo. Aby prostě ta doložka ISDS tam vůbec nebyla. A i toto bylo dneska z pozice výboru, který o tom dnes rozhodoval, to znamená toho garančního výboru, zamítnuto. Takže ta doložka toho ISDS tam s největší pravděpodobností bude, přestože pět parlamentních výborů má zcela opačný názor, a přestože tohle to je jeden z těch velmi výrazných argumentů, který vlastně staví ty občany proti TTIP jako takové.

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

Já jsem vlastně o této smlouvě, nebo o této dohodě mluvil před časem s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem. A on říkal, že tahle doložka by tam podle některých názorů skutečně měla být proto, aby překonala rozpor mezi národními zájmy a zájmem kooperovat na globální úrovni. Vy to tak necítíte?

 

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

--------------------

Já to tak necítím. Já si myslím, že pokud chceme zachovat parlamentní demokracii v jednotlivých státech, tak bychom měli respektovat vůli voleného parlamentu. A já si nedovedu dnes představit, patent platný v nadnárodních korporacích známe z řady jiných částí světa. Já si dnes prostě nedovedu představit, že dáme vlastně jakoby impuls pro to, aby ty nadnárodní společnosti mohly rozhodovat daleko lépe než, nebo měly daleko větší sílu v rozhodování, než má bohužel tedy, než mají ty demokratické instituce, které dnes máme.

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

Co by se konkrétně mohlo, promiňte, že vás přerušuji, ale co by se konkrétně mohlo stát? Máte nějaký příklad pro to, kdy by skutečně nějaká, při nějakém sporu nadnárodní korporace měla větší sílu, než některé státy?

 

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

--------------------

Tak, my ty spory vidíme například v tabákovém průmyslu, kde je to zcela evidentní, kde by v tom extrémním případě mohlo dojít až k tomu, že ve chvíli, kdy by poslanci národních parlamentů například zakázali kouření v restauracích, nebo například daleko více zdanili cigarety, tak by mohli ze strany těch tabákových firem být následně v rámci této doložky sankcionováni a nuceni k tomu, aby tak nedělali, protože jim to vlastně ohrožilo, ohrozilo jejich investice, které v tom daném státě udělali. Říkám, tohle to je extrémní příklad, ale takových příkladů po celém světě najdeme několik desítek, kdy jsou ty nadnárodní společnosti na různé země bohužel, nebo díky bohu ne v Evropě zatím, ale například už i v Austrálii zkouší a zkouší, co ty státy vydrží. A já si pořád myslím, že pokud chceme, a já věřím tomu, že všichni chceme udržet tu demokracii, která vzniká z toho voleného orgánu, který je v tomhle případě parlament, tak ten parlament by neměl být vázaný tím, že zároveň existuje nějaká smlouva, která může znamenat, že vlastně jejich rozhodnutí bude nakonec zpochybňováno. A navíc, že za něho třeba ten stát a potažmo občané budou muset zaplatit miliardy.

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

No, já jsem na začátku v úvodu říkal, že tím hlavním argumentem stoupenců této dohody je to, že by se měla Evropská unie a vůbec Evropa a Spojené státy sbližovat. Právě v souvislosti s tím, že momentálně narůstá velká konkurence bloků v Asii, Čína, Indie a další bloky. A že vlastně abychom vůbec obstáli, aby ten náš prostor obstál, tak se musí nějakým způsobem propojovat. Čili ty námitky, které vy máte, tak jsou spíš dílčí. Ale s tím, s tou podstatou té dohody souhlasíte?

 

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

--------------------

No, ono tam dneska teda prošlo ústní usnesení výboru pro zahraniční otázky, který přijal, a potažmo to dneska potvrdil ten garanční výbor, že je to o nutnosti posílení obchodních vztahů se Spojenými státy americkými. Takže těm, kteří jako kdyby přijímají vaši, váš úvod, tak se to bezpochyby bude líbit. Ale já si myslím, že se samozřejmě, pokud bereme, že dneska žijeme v globalizovaném světě, tak se propojujme, ale propojujme se za těch podmínek, že neztratíme naši národní suverenitu a neztratíme moc nad vlastním státem, nad vlastním zákonodárstvím a nad tím, že my si v tom státě budeme rozhodovat, tak jak se občané tady rozhodnou. Protože ona ta globalizace má taky své meze a její důsledky bohužel vidíme. Nehledě na to, že v rámci této globalizace a v rámci toho, že dneska ten TTIP je nastavený tak, jak je, tak Evropa může přijít až o milion pracovních míst. Což si myslím, že je další věc, na kterou bychom měli zcela vážně upozorňovat a která může být velmi nebezpečná. Takže jestli chceme za každou cenu posilovat naši obchodní spolupráci s tím, že jakoby zrušíme milion pracovních míst v Evropě, že absolutně změníme poměr sil nadnárodních společností a tak, takže já to za tuhle cenu opravdu nechci. A myslím si, že to je velká chyba do budoucna.

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

Tak, já už jsem dostal signál z režie, že se nám podařilo spojit s europoslancem za TOP 09 Luďkem Niedermayerem. Dobrý den.

 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

--------------------

Dobrý den.

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

Pane europoslanče, jak vy se díváte na tu dnešní, na ten dnešní výrok výboru pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu? Tady vaše kolegyně europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná nad tím vyjádřila zklamání, protože podle ní jaksi nerespektoval názor jiných výborů, které chtěly větší transparentnost, otevřenost a tak dále. Co vy si o tom výroku tohoto výboru myslíte?

 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

--------------------

Tak, první, co bych řekl, že pokud má kolegyně paní Konečná hovoří o milionu ztracených pracovních míst, tak je to docela zvláštní, protože ta smlouva není dojednána. Čili je docela obtížné kvantifikovat její dopady.

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

No, ovšem, promiňte, že vás přerušuji, ale zase stoupenci té dohody říkají, že miliony pracovních míst vzniknou. Takže tady jsou odhady na obou stranách.

 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

--------------------

Ani to není zcela správné. Ne, ani to není úplně správné, protože bude záležet na detailech. A samozřejmě s těmi lepšími podmínkami pro obchod, ze kterých by Evropa jakožto exportní velmoc měla benefitovat, se budou vyrovnávat firmy. A já si netroufám opravdu vůbec říct, kolik pracovních míst, kde a jakých to přinese. Ale spíš bych se odkázal na tu zkušenost těch minulých podobných smluv, například té s Jižní Koreou, která jednoznačně podpořila naši vývozní schopnost a pomohla nám navýšit hrubý domácí produkt u smlouvy, která je předjednaná s Kanadou, dokonce kanadská strana přiznává, jaké to bude mít pozitivní dopady na evropskou ekonomiku. Čili já myslím, že dobře vyjednaný TTIP, a já si myslím, že jiný než dobře vyjednaný TTIP nakonec nebude, protože obě ty strany budou vyjednávat na ostří nože, opravdu evropské ekonomice pomůže.

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

Ale nemyslíte si, že skutečně tím, že dal tento mezinárodní výbor, nebo výbor pro mezinárodní obchod, dá se říct, volnou ruku Evropské komisi bez zapracování těch připomínek, tak že tak trochu skládá zbraně?

 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

--------------------

Bude to ještě na plénu samozřejmě, ty různé výbory mají různé názory. Ale uvědomme si, že to vyjednávání je taková trošku pokerová hra. Čím více my omezíme ten vyjednávací tým veřejně, čím více si nastavíme takzvaných nepřekročitelných omezení, tím více za ně budeme muset zaplatit tím, že ustoupíme my. Protože ta smlouva bude kompromisem. Kompromisem, kde některé věci se budou líbit nám, v jiných my budeme muset ustoupit. A právě ta taktika vyjednávání toho kompromisu sama o sobě v tomhle případě není úplně jaksi ta taktika, která by stála na maximální transparentnosti a na silném omezení toho mandátu by podle mého názoru nevedla k těm nejlepším výsledkům. A já myslím, že ty zkušenosti s těmi minulými smlouvami ukazují, že ten vyjednávací tým Evropské komise je schopný vyrobit dobré, dobré vyvážené smlouvy.

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

Tady bylo ještě řečeno paní europoslankyní, že smlouva pravděpodobně bude obsahovat doložku o arbitrážích mezi velkými nadnárodními firmami a státy. A podle ní dá větší sílu v rozhodování právě těm nadnárodním společnostem. Co vy si o tom myslíte?

 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

--------------------

Za prvé si nemyslím, že toto je pravda. Za druhé z pozice České republiky my bychom si přáli, aby tam tahle doložka byla. Protože ty smlouvy, které, o ochraně investic, který my teďka máme a které, jak věřím, by třeba vůči Spojeným státům TTIP nahradil, obsahují ty ustanovení, která jsou méně výhodná. A za třetí bych chtěl říct, že ty analýzy, které, o kterých jsme se na skupině bavili, evropského a amerického právního řádu ukazují, že spíše evropské firmy budou potřebovat pro své podnikání v Americe tento institut, jak se domoci, jak se domoci spravedlivého práva, než americké v Evropě. Čili jinými slovy, kdyby tam ta doložka nebyla, tak by to bylo nejen nevýhodné pro nás, protože by platily ty stávající ujednání, ale zároveň by to zřejmě znevýhodnilo americké firmy podnikající v Evropě. Čili opět si myslím, že dobře dojednaná arbitrážní doložka je jednoznačně v našem zájmu.

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

Já požádám Kateřinu Konečnou ještě o závěrečnou reakci. Kdyby tam ta doložka nebyla, když zopakuji to, co řekl Luděk Niedermayer, tak bychom na tom tratili nebo ne?

 

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

--------------------

No, především ono to přece není o té doložce v rámci té, v rámci toho, jak budou, jaké budou mít postavení evropské firmy na americkém trhu. To tam dneska zoufale chybí a Američani nám jasně dali najevo, že na to nehodlají přistoupit. I například to, aby evropské firmy mohly vstupovat do veřejných zakázek v jednotlivých amerických státech. To je přece, pokud bych teda brala pana Niedermayera a jeho otevření obchodu, tak to by měl být ten cíl. A to nevyřeší žádná doložka. A tohle to je evidentní, že Amerika tam nechce. A tak jak Amerika si klade ty své cíle, tak já si prostě myslím, že my bychom měli dát jasný mandát k tomu, že se nezhorší sociální standardy, standardy životního prostředí, standardy ochrany spotřebitele. A že to je fér to říct na rovinu těm Američanům. A říct, promiňte nám, ano, pojďme si vyjednat dohodu o investicích, ale ne takto širokou. Protože ty dohody, o kterých dneska mluvil pan Niedermayer, ty rozhodně neobsahují polovinu z toho, o čem se dneska mluví v TTIPu. A já se ptám proč?

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

Prosím ještě o kraťoučkou reakci Luďka Niedermayera.

 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

--------------------

Tak, paní Konečná vůbec nemluvila o té arbitrážní doložce, mluvila o něčem jiném, kde je možné, že Američani v rámci TTIPu neustoupí od toho svého by Americans. Ale zároveň za to samozřejmě budou muset zaplatit, že nedostanou něco, co oni chtějí. A my tam máme celou řadu dalších strategických otázek, typu, typu vyvážení likvidního zemního plynu a tak dále. Čili bude to prostě o kompromisu. A já věřím, že ten kompromis, a ne úzký kompromis, protože dohodnout se na tom, na čem se dokážeme snadno dohodnout, to by neznamenalo žádný pokrok. Právě dohodnutí se v těch oblastech, kde se to doteďka nedařilo, to je to, co opravdu může těm oběma ekonomikám pomoci.

 

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

--------------------

Já vám děkuji oběma. To byli europoslanci Luděk Niedermayer za TOP 09 a Kateřina Konečná za KSČM. Na slyšenou.

 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/

--------------------

Na shledanou.

 

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/

--------------------

Děkujeme za pozvání, na shledanou.

Zdroj : ČRo Plus