Big_loader_ajax

Čeští europoslanci výsledky summitu EU-Turecko vesměs vítají. Jsme na začátku, upozorňují

30.11.2015

„Je bez diskuse, pokud chceme, aby lidé v Turecku zůstali, že je třeba podílet se na tomto nákladu,“ uvedl europoslanec Luděk Niedermayer (nestr. za TOP 09).
Turecko a Evropská unie se v Bruselu dohodly na společném postupu v otázce migrační krize. Dohodu ocenil jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak i řada českých europoslanců. Některým z nich se ale nelíbí, že by součástí mělo být i rozdělení zhruba 400 tisíc syrských uprchlíků, kteří jsou teď v Turecku, mezi země EU. Pod kontrolou by chtěli mít i přislíbenou finanční pomoc Ankaře.
 
Osmadvacítka se zavázala, že Ankaru podpoří třemi miliardami eur, zavede bezvízový styk a obnoví přístupové rozhovory. Turecko na oplátku zpřísní kontroly a investuje do uprchlických táborů.Investice ano, ale je třeba hlídat jejich využití, shodli se europoslanci

Na finanční pomoci Turecku se bude podílet i Česko. Ročně by mělo poslat až čtyři sta milionů ročně na zmírnění uprchlické krize. „Je bez diskuse, pokud chceme, aby lidé v Turecku zůstali, že je třeba podílet se na tomto nákladu,“ uvedl europoslanec Luděk Niedermayer (nestr. za TOP 09).

S investicemi zejména do uprchlických táborů v Turecku souhlasí i europoslanec a 1. místopředseda ODS Jan Zahradil.

Skeptický je naopak europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Turecko už dnes čerpá hodně peněz z EU a uprchlické tábory podle toho často nevypadají a mnohdy se peníze poslané z EU do Turecka ztratily,“ uvedl. Podle europoslance Pavla Teličky (nestr. za ANO) jsou závěry z nedělního summitu zatím spíše obecné a bude je muset následovat řada dalších jednání na technické úrovni.
Zdroj : ČT 24