Big_loader_ajax

Česko už nebude na základě přerozdělovacích kvót přijímat migranty

05.06.2017

"Nevěřím, že mezi oprávněnými žadateli o azyl v Itálii a Řecku není možné najít několik desítek, které bychom postupně přijali," říká europoslanec Luděk Niedermayer.
Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka
--------------------
Česko už nebude na základě přerozdělovacích kvót přijímat migranty z Itálie a Řecka. Po jednání vlády to řekl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Kabinet podle něj označil systém kvót za nefunkční. Vláda se ke svému kroku rozhodla i kvůli zhoršené bezpečnostní situaci.

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/
--------------------
Vláda na základě návrhu z dílny ministerstva vnitra schválila vzhledem k zhoršené bezpečnostní situaci a disfunkčnosti celého systému relokací pozastavení tohoto systému pro Českou republiku. Systém kvót do září, kdy tento jednorázový mechanismus má skončit, Česká republika nebude dál v této věci aktivní.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka
--------------------
Europoslanec Luděk Niedermayer za TOP 09 se domnívá, že by Česko mělo platná unijní rozhodnutí dodržovat.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/
--------------------
Je na České republice, aby si našla oprávněné žadatele o azyl, o kterých je přesvědčena, že nepředstavují bezpečnostní riziko. V Itálii a v Řecku jsou desítky tisíc takovýchto oprávněných žadatelů. Já nevěřím, že mezi nimi není možné najít několik desítek, které bychom postupně přijali a tím dali najevo, že postupně toto rozhodnutí Evropské unie bude plnit.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka
--------------------
Česko by mělo do září přijmout přibližně 2600 lidí. Zatím převzalo 12 migrantů z Řecka.
Zdroj : ČRo Plus