Big_loader_ajax

Česko má novou vládu. Co od ní můžeme očekávat?

13.12.2017

První pokus o vládu Andreje Babiše je na světě, nyní musí do třiceti dnů získat důvěru. Za tu dobu se ale dá stihnout řada věcí, pro které kabinet nepotřebuje souhlas parlamentu. Navíc při druhém pokusu už vláda podle některých náznaků není bez šance.
Luděk Niedermayer
Netuším, jaké plány s touto vládou pan premiér má - zatím to vypadá na krátkou vládu bez důvěry. Jak vítěz voleb a jeho předseda vidí problémy kolem nás a jak chce vládnou, proto nevíme. Něco napoví programové prohlášení, ale teď "vím, že nic nevím".
 
Josef Bouška
Vláda má k dispozici 115 hlasů díky extremistům a ANO už při obsazování sněmovních výborů dalo najevo, že nemá problém tuto většinu využít. Oligarcha s masivním střetem zájmů podezřelý z podvodu, komunisti, ultrapravice - co chcete očekávat... ?

Rut Bízková
Uvidíme. Myslím, že každý z ministrů začne pracovat ve svém resortu jak nejlépe bude umět. Pak vláda nedostane důvěru, úřednictvu přijde nový ministr či ministryně a všechno začne znova...Jasná ztráta času a peněz. Vina těch, kteří se nedohodli.

Zbyněk Vlk
Netuším, jaké zákulisní hry se paralelně hrají a tedy komu nakonec bude vláda vlastně sloužit (a co za to ty dotyčné strany dostanou). A samozřejmě jestli vůbec vládnout bude.. Ministry jako takové z větší části neznám, tak se k nim vyjadřovat nemohu

Radkin Honzák
Pimprlové divadlo v majetku ochotnického principála chystající se sehrát nevídaný kus nazvaný Tosca a Tesco s vidinou vševojskové odměny z dob československé lidové armády - fotografie před latrinou s rozvinutou zástavou zaslanou pak do rodné vísky.

Jakub Horák
Z průzkumů jednoznačně vyplývá, že většina voličů sestavení vlády oceňuje a v podstatě jim je jedno, zda je to vláda s důvěrou, nebo bez důvěry. Zvolna se tak posunujeme k něčemu mezi prezidentským systémem a osvíceným diktátorem.

Jan Urban
Vláda to má snadné. Ostatní strany slepě sázejí na její neúspěch a další kola jmenování, aby "mohly začít vyjednávat". Může tedy jenom příjemně překvapit. Navíc jí ČSSD a ODS nechaly řadu "mrtvol ve skříni", které začnou vylézat na světlo.

Jiří Schneider
Vládu bych soudil podle toho zda a za jakou cenu získá důvěru a zda nebude činit překotná personální či finanční rozhodnutí.

František Fuka
Snažím se od nikoho nic neočekávat. Pak můžu být jen příjemně překvapen.

Daniel Kvasnička
Něco tak naivního jsem ještě nezažil. Nestaví dům od střechy, ale až od modrého nebe nad hlavou. Slibuje nesplnitelné! Nechce dohady na vládě a vše se má vyřešit v Parlamentu? Vlastně jsem to zažil, ale byli to komunisti. A ti to alespoň neskrývali.

Edvard Outrata
Vláda asi nedostane důvěru, takže bychom od ní moc očekávat neměli. Asi nic moc nezkazí. Bude se snažit vyvolávat dojem dělnosti. Snad se vyjasní vztah premiéra k institucím EU. Pro případný 2. pokus bude situace jiná; a snad pak budou věci jasnější.

Daniel Münich
Těžko soudit. Možná nejnevypočitatelnější z vlád od Listopadu. Pominu-li nejistotu, zda vláda vůbec získá důvěru, je nejisté, kterým stranám se bude podbízet. Jsou pryč doby ideovtých rámců, podle kterých se šlo orientovat a předvídat.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Libor Stejskal
Zdroj : iHNed.cz