Big_loader_ajax

Češi potřebují euro, říká ČSSD. Kdy? Experti se neshodnou

19.05.2017

Experti jednotlivých stran se neshodnou – někdo by rád euro přijal dříve, někdo to nechává na později, jiný vůbec. Podle Milana Štěcha z ČSSD Česko euro potřebuje, premiér Sobotka tvrdí, že je na čase bavit se o termínu, kdy se tak stane. Blesk.cz oslovil kandidáta na ministra financí Ivana Pilného (ANO) i ekonomické odborníky opozičních stran, jak tuto situaci vidí oni.
„Víte, že k přijetí eura jsme se zavázali v Lisabonské smlouvě, ale je otázkou kdy,“ říkala ve čtvrtek před poslanci eurokomisařka Věra Jourová. Podobné hlasy nyní zaznívají i z ČSSD. „Dříve nebo později si musíme odpovědět na otázku ne jestli, ale kdy budeme schopni jako Česká republika přijmout společnou evropskou měnu,“ upozorňoval premiér Bohuslav Sobotka tento týden na sněmu Hospodářské komory. A šéf Senátu Milan Štěch (oba ČSSD) dodával: „Česká republika euro potřebuje, je to stabilizační prvek“.

Schwarzenberg: Euro v co nejkratší době
Jenže kdy přejde Česko od slov k činům? Ostatně i exministr zahraničí Karel Schwarzenberg právě ve Sněmovně během návštěvy Jourové uvedl: „Postrádám rozhodující činy, postrádám jasné rozhodnutí, že v nejkratší možné době přijmeme euro.“ 

Zatímco TOP 09, jíž je čestným předsedou, má přijetí eura i ve své Vizi 2030 a výzvy ke vstupu eurozóny padaly i od vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), najdou se také odpůrci, kteří by na euro buď nepospíchali, a nebo rovnou euro nejraději nepřijímali vůbec.

Babišův favorit oponuje Sobotkovi: Na termín je brzy
„Každý tam musí a dříve nebo později se musíme připojit, ale není to momentální problém, který by byl na stole a kdy by bylo nutné určit nějaký termín,“ řekl Blesk.cz o eurozóně Ivan Pilný, poslanec, šéf Hospodářského výboru a nyní především kandidát na nového ministra financí po Andreji Babišovi (oba ANO).

Upozorňuje na to, že nyní je v Evropě poměrně nestabilní situace – vlivem brexitu, francouzských i blížících se německých voleb. „Zrovna teď, přestože splňujeme ekonomická kritéria, není zrovna dobrý nápad zvažovat nějaké rychlé přijetí. Rozhodně to nebude problém pro tuto vládu,“ podotýká Pilný. Termín, kdy by mělo být euro přijato, tak vidí Pilný až jako úkol pro příští vládu a pro to vyslovit se až v polovině příštího roku. Vnímá přitom, že zavedení eura nese svá pro a proti.

„Česká ekonomika je proexportní a průmyslová, pro podnikatelskou sféru je to určitá stabilní situace, která jim samozřejmě vyhovuje. Na druhé straně, když pominu přechodovou periodu, kdy by se všechno pro lidi nějakým způsobem zdražilo, tak je to otázka toho, že když přijde nějaká krize, tak máte hned dva problémy – první je, že nemůžete nijak manipulovat s kurzem, druhá je ta, že pokud někde vznikne problém, jako tomu bylo v Řecku, tak na to jako příslušník eurozóny doplácíte,“ upozorňuje Pilný.
 
Expert ODS: Zachovejme korunu
Zatímco Pilný připouští, že zavést euro bude časem třeba, ekonomický expert ODS a poslanec Jan Skopeček se staví proti. „Koruna České republice nepřekáží a euro by ČR jednoznačně poškodilo. Nemá jakékoliv ekonomické opodstatnění,“ uvedl v reakci pro Blesk.cz.

Současné hlasy od sociálních demokratů vidí Skopeček jako cestu pro ČSSD, jak se zavděčit Německu nebo Francii ve snaze více integrovat a centralizovat Evropu. „Je důležité zachovat českou korunu a tyto eurofilní nápady důrazně odmítnout,“ míní.

Eurozóna byla dle něj od základu založena špatně, protože do ní byly namíchány země, které jsou na tom s ekonomickou strukturou odlišně. „Pokud eurozóna bude zahrnovat na jedné straně země jako Německo a na druhé straně Řecko, tak je jasné, že je eurozóna strukturálně budována špatně. Tyto země spolu nemohou sdílet jednu měnu. Respektive mohou, ale pak to přináší obrovské náklady,“ podotýká Skopeček.

Z eurozóny se podle něj stala dluhová a transferová unie a vstupem do ní by se musel český daňový poplatník dříve či později podílet na úhradě dluhů a transferech zejména u jižního křídla eurozóny. „Nemyslím si, že je v zájmu ČR do této podoby eurozóny vstupovat, a nemyslím si, že je vhodné stanovovat jakékoliv datum. Nikdo nás do toho nenutí,“ dodává Skopeček. 

Odborník od Kalouska: Je to otázka politické odvahy
Tyto argumenty ohledně doplácení na slabší státy eurozóny však odmítá někdejší viceguvernér ČNB, dnes mj. ekonomický expert TOP 09 Luděk Niedermayer. „Nedej bože, když my budeme mít nějaké problémy, budeme součástí systému, který nás také tak trochu bude chránit. Záchranné mechanismy ve všech případech kromě Řecka zafungovaly velmi dobře. A i v případě Řecka škody pro věřitele spočívají v tom, že z půjček mají nižší úrok a splatnost se stále natahuje dále a dále. Řecko je smutný případ, ale poučení z toho plyne,“ říká.

Upozorňuje, že Topka má přijetí eura jako pevný bod poměrně dlouho. „To, co zvyšuje naléhavost diskuze, je právě možnost politických změn v EU, kdy opravdu to vypadá, že eurozóna je schopna postupovat v ekonomické, ale částečně i politické integraci. A opravdu hrozí riziko, že my se dostaneme na druhou kolej,“ varuje současný europoslanec před vícerychlostní Evropou.

Podle Niedermayera jsme nejlépe připravená země na vstup do eurozóny a i řada zemí v minulosti byla připravena hůř. Důležitou roli však nyní hraje politická odvaha, míní.

„Je škoda, že ti samí lidé diskuzi o euru brzdili,“ říká v reakci na hlasy z tábora sociálních demokratů. „Je to otázka určité politické odvahy, která ale u nás byla na dovolené v posledních skoro 10 letech v případě tohoto tématu,“ řekl Blesk.cz Niedermayer.

Kdy by se podle něj dalo euro přijmout a skutečně v Česku zavést? Jako nejkratší možný a zároveň splnitelný plán vidí do tří let od tohoto důležitého rozhodnutí. „Pokud k tomu přizpůsobíme naši ekonomickou politiku, tak jsme schopni ten termín splnit velmi rychle,“ uvedl Niedermayer. Preferoval by variantu, aby se zavedení eura stalo jedním z prvních rozhodnutí příští české vlády. Na váhání dle něj není čas.

Chápe však, že existují nikoliv neoprávněné obavy spojené se zdražováním po zavedení eura, roli hraje i rostoucí inflace v Evropě. Zmiňuje pak i problém akcentovaný odboráři, který však podle něj vnímá jen jednu stránku věci.

„Ten problém je, že budeme mít nízké mzdy a náš majetek se bude konvertovat do příliš málo euro. Člověk, který je kolem průměrné mzdy, najednou uvidí, že má jen tisíc euro, a bude mít pocit, že je to hrozně málo. Oni by raději počkali, až euro bude za 15 korun,“ podotýká ekonom, podle kterého proto bude třeba vysvětlit lidem, že euro bude znamenat stabilnější a rychleji rostoucí ekonomiku, která zajistí lepší pracovní místa a vyšší mzdy. Eurové mzdy porostou lidem rychleji, tvrdí Niedermayer. Pro lidi na pracovním trhu by proto přijetí eura nemělo být negativní věcí.
 
Původní článek si můžete přečíst zde.
Autor článku : Jaroslav Šimáček
Zdroj : blesk.cz