Big_loader_ajax

Anketa mezi europoslanci: Co přinese dohoda EU-Británie?

25.02.2016

Zeptali jsme se českých europoslanců, jaké dopady bude mít dohoda, kterou britský premiér David Cameron dojednal minulý pátek na summitu v Bruselu na Spojené království, osmadvacítku a Českou republiku.

1.)    Jak hodnotíte dohodu o nových vztazích Velké Británie a EU? Přispěje podle Vás k setrvání země v Unii?

2.)    Jaký dopad by mohla mít dohoda na Českou republiku?

 

Luděk Niedermayer (EPP/ TOP 09)

1.)    Jsem rád, že na summitu došlo k dohodě, která se mi jeví přijatelná. Nejsem rád, že tato situace vznikla. Obávám se, že rozhodování voličů v referendu nebude ani tak vycházet z dohody či skutečnosti, ale z kusých informací a mnohdy nepřesných dojmů. Doufám, že to vše dopadne pro Brity i Unii dobře, ale jistotu nemám. Jsem si ale jistý, že Brexit by významně poškodil Británii a nebyl by ani dobrou zprávou pro Unii.

2.)    Nevidím žádné významné přímé dopady, i když dohoda o sociálních dávkách může být začátkem něčeho, co pro nás výhodné není a Unii to může do jisté míry v očích občanů zpochybnit. Bojím se ale toho, že více premiérů bude usilovat o získání speciální pozice pro svou zemi.

Stanislav Polčák (EPP/ STAN)

1.)    Přál bych si, aby dohoda přispěla k setrvání Velké Británie v Unii, ale domnívám se, že účinek bude právě opačný. Stavidla se uvolnila, myslím, že to nebyl poslední záchvěv.

2.)    Spíš než dopad na Českou republiku je důležitý dopad na Evropskou unii jako celek. A ten dle mého názoru není, ač se to nemusí na první pohled zdát, jednoznačně pozitivní.

Jiří Pospíšil (EPP/ TOP 09)

1.)    Považuji dohodu za nezbytný krok na cestě k udržení Velké Británie v Evropské unii. Domnívám se, že v této podobě je přijatelná pro obě strany. Obě strany musely ustoupit, ale bez toho by se kompromis najít nepodařilo. Situace na britské politické scéně je teď velmi komplikovaná, ale věřím, že současná dohoda pomůže premiéru Cameronovi udržet zemi v EU. 

2.)    Nejvíce by se České republiky dotklo, kdyby Velká Británie po referendu Evropskou unii opustila. Pak by se například Češi pracující na ostrovech dostali do ryze britského právního režimu a ztratili by výhody plynoucí ze společných unijních pravidel. To by bylo mnohem bolestnější než výsledek aktuální dohody, která sice některá sociální pravidla pro Čechy pracující ve Velké Británii do budoucna omezí, ale základ společných pravidel zůstane nedotčen.

Jaromír Štětina (EPP/ TOP 09)

1.)    Britům se podařilo zesílit své výjimečné postavení v rámci EU, obzvláště vůči Schengenu a Euru.  Klíčová je také ta skutečnost, že se na Británii nevztahuje podmínka stále užšího svazku a Británie se tak nezapojí do další politické integrace. V rámci zahraniční a obranné politiky EU by se neangažování Británie rovnalo velké ztrátě pro evropskou diplomacii i obranyschopnost, protože v obou oblastech jsou Britové velmocí. To ale zároveň poškodí i britské zájmy, neboť britská prestiž je do určité míry odvozena od jejího velkého vlivu na politiku EU. Premiér Cameron, který si je vědom množství výhod pramenících z členství Británie v EU, tak dosáhl určitého kompromisu s britskými euroskeptiky. Jakýkoli negativní dopad britského výjimečného postavení v rámci EU bude každopádně mírnější, než kdyby Británie z Unie vystoupila úplně.   

Pravděpodobnost Brexitu je skoro nemožné odhadnout.  Někteří Britové očekávali radikálnější změny v britsko-evropských vztazích, a proto je tato dohoda může naopak naklonit směrem k euroskepticismu. Na druhou stranu jsou Britové pověstní svou pragmatičností a nezájmem o extrémistickou ideologii, a proto věřím, že v EU zůstanou.

2.)    Souhlasím s názorem premiéra Sobotky, který řekl, že případný Brexit bude mít dominový efekt a jiné země EU vznesou požadavky na vlastní referendum v okamžiku, kdy se jim něco znelíbí. Brexit není v zájmu ČR, protože to oslabí jak EU, tak pravděpodobně i samotnou Británii, kterou zase může opakovaným referendem pustit proevropské Skotsko.  Samotnou ČR oslabení EU posune hlouběji do sféry vlivu Ruska.

Plakát upozorňující na britské referendum

Britové se připravují na referendum o členství v EU, které se uskuteční 23. června. Zdroj: čtk

Původní článek: https://www.euroskop.cz/8801/27031/clanek/anketa-mezi-europoslanci-co-prinese-dohoda-eu-britanie 

Autor článku : Marie Bydžovská, Lucie Priknerová
Zdroj : www.euroskop.cz