Big_loader_ajax

Filip Simon

Očekávání od Stáže
Očekával jsem, že se seznámím s každodenní prací pana poslance, že se budu moci zúčastnit jednání výborů a že lépe porozumím evropskému legislativnímu procesu.
Přínos Stáže
Přínos stáže je nad mé očekávání. Zkušenost, kterou jsem získal, mně zpřesnila celkový pohled na Evropskou unii a zformovala můj postoj. To je stěžejní pro můj budoucí občanský i profesní život.
14425514_10205987383998483_1538680215716015731_o
Student Univerzity Karlovy v Praze

Netřeba snad hovořit o tom, že stáž u pana poslance Luďka Niedermayera je velkou příležitostí – což dokládá i obrovský zájem o tuto pozici. Kdo by také nechtěl nahlédnout do práce poslance Evropského parlamentu, lépe porozumět evropské politice, strávit nějaký čas v hlavním městě Evropy a užít si jeho bohatý kulturní život? V rámci stáže má každý možnost nahlížet na současné problémy z jiné perspektivy, jiným prizmatem – a taková zkušenost, soudím, je k nezaplacení.

Pana poslance si vážím zejména za to, že přestože je renomovaným ekonomem, tak si uvědomuje, že míra inflace a růst HDP nejsou jediné důležité věci, že existuje stejně důležitý i kapitál sociální, tzv. kapitál důvěry – národní i evropské solidarity. A vážím si také toho, že jsem byl od první minuty brán jako součást týmu – že jsem měl pocit, že to, co dělám, má smysl.

Pracovní týden bývá flexibilní, záleží na agendě. Rádius témat je široký; věnoval jsem se např. emisnímu skandálu „Dieselgate“, kauze Panama Papers, obchodní dohodě s Jižní Koreou nebo evropské občanské společnosti. Připravoval jsem podklady, vyhotovoval zápisy z jednání výborů a podílel se na organizaci akcí, které pan poslanec pořádal – např. promítání filmu Ztraceni v Mnichově s účastí režiséra Petra Zelenky. Ve volném čase jsem pak navštěvoval Výbor pro zahraniční věci, zúčastnil jsem se konference o amerických prezidentských volbách, byl jsem přítomen slyšení libyjských politických představitelů a uvedení nové knihy Olega Panfilova.

Po náročném dni je možné využít sportovního centra v budově Parlamentu nebo zajít do blízkých kaváren. V rámci parlamentního kulturního programu jsem se např. zúčastnil mezinárodního filmového festivalu, kromě toho lze ale navštívit i akce v domě Plzeňském a Pražském či v budově Evropské komise. Oceňuji rovněž možnost vycestovat na plenární zasedání do Štrasburku, kde jsem se např. s českými poslanci účastnil podnětné diskuse s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Ve veřejném prostoru často slýcháme o odtrženosti politických elit. S tím souhlasím jen z části, neboť si myslím, že i my, občané, voliči, musíme udělat krok k tomu, abychom s nimi neztráceli kontakt. A ono kolikrát stačí, když budeme naše politiky sledovat na sociálních sítích. Dozvíme se, co si myslí, čemu se věnují, a kde je možné se s nimi setkat. Systém stáží je pak pro ty, kteří se chtějí dozvědět nejvíce.

Závěrem bych rád poděkoval spolupracovníkům pana poslance, že se mnou měli trpělivost a že mně zpříjemnili celý pobyt.