Big_loader_ajax

Bílá kniha

02.03.2017

O včerejší Bílé knize (a s ní spojené možnosti vidět "na vlastní oči" Evropský parlament - viz naše včerejší soutěž) jsem již lehce psal. Nyní trochu konkrétněji, pro stručnost, ve 3 bodech:

1. J.C.Juncker a jeho tým udělal dobrou věc. Nepředstírá, že budoucnost Evropy je jasná. Stojíme totiž na křižovatce, s Unijí se stane to, co její členové budou chtít. Tuto realitu shrnul do 5 scénářů - a je na nás, co z nich vyvodíme.

2. Poté, co v projevu p. Juncker zmínil možnost "vícerychlostní Evropy" (možnost 3), ozval se v sále docela silný potlesk. Viděl jsem tleskat nikoliv ty, co chtějí "rozvolnění Unie", ale hlavně poslance, kteří myslí, že Unie by pro občany měla dělat více.

3. Je možné, že následujících pár čtvrtletí nasměruje "někam" budoucnost Evropy na další dekády. Pokud Vám není jedno, v jaké společnosti budete prožívat další roky a v jakém světě budou vyrůstat vaše děti, zamyslete se prosím nad tím. Nejen nad scénáři, ale i nad jejich konsekvencemi, které jsou vidět spíše mezi řádky knihy. Zrovna pro naši zemi to je hrozně důležité - někde kolem nás mohou vést hranice prosperity a stability na straně jedné, chaosu a problémů na straně druhé. A není jedno, na které straně budeme.

Autor článku : Luděk Niedermayer