Big_loader_ajax

V europarlamentu bylo dusno kvůli brexitu: Vyjednávání vázne, konzervativci jsou rozhádaní

03.10.2017

Už proběhla tři kola rozhovorů mezi Bruselem a Londýnem o brexitu, ale výsledek téměř nulový. Nedostatečný pokrok vyjednávání dnes kritizovali europoslanci. Nelíbí se jim ani rozepře mezi vládními britskými konzervativci.

Vyjednávač EU pro brexit Michel Barnier dnes v Evropském parlamentu prohlásil, že při hledání dohody si nelze zahrávat s osudy lidí a že zářijové prohlášení britské premiérky Theresy Mayové ve Florencii ukazuje na možný obrat v řešení otázky práv britských a unijních občanů. Mayová tehdy vyzvala k vytvoření hlubokého a speciálního partnerského vztahu mezi Británií a Evropskou unií. Zároveň dala jasně najevo, že má zájem o dvouleté přechodné období, během kterého by byl zachován přístup na britský a unijní trh, aby se obě strany pohodlně přizpůsobily novým pravidlům.

Šéf liberální frakce ALDE a také europarlamentní koordinátor pro brexitová jednání Guy Verhofstadt řekl, že pokroku při vyjednávání je jen těžko možné dosáhnout, pokud je na druhé straně jednacího stolu nejednota.

V ostrém kontrastu proti tomu je podle Verhofstadta jednota mezi unijními státy. "Evropský parlament i členské státy překonávají své národní priority a stranické zájmy a brání zájmy občanů všech zbývajících 27 zemí EU," prohlásil Verhofstadt s tím, že toto ve své kariéře ještě nezažil.

Kritizoval, že neexistuje dohoda o budoucích právech britských občanů v EU a unijních občanů v Británii. Dodal, že toto lze velmi jednoduše a rychle vyřešit, pokud Británie i EU budou souhlasit s rovným postavením.

Předseda lidovecké europarlamentní frakce EPP Manfred Weber podobně jako Verhofstadt kritizoval názorové neshody mezi Mayovou a členy jejího konzervativního kabinetu. Weber dokonce vyslovil názor, že britský ministr zahraničí Boris Johnson byl měl z vlády odejít. Dodal, že Mayová by měla myslet zejména na Británii a ne na rozbroje v Konzervativní straně.

Podle české europoslankyně Dity Charanzové (ANO) se Británie nedrží daného časového plánu, není pro EU čitelným partnerem a nemluví jedním hlasem. Její europoslanecký kolega Luděk Niedermayer (TOP 09) prohlásil, že Británie se během vyjednávání snaží ze čtverce udělat kruh a že naopak EU vystupuje s jasným mandátem. Podobně jako Barnier ale nyní po projevu Mayové ve Florencii očekává zlepšení v brexitových jednáních.

Naopak europoslanec a bývalý šéf britské protievropské strany UKIP Nigel Farage s kritickým postojem svých kolegů nesouhlasil. Řekl, že brexit je vyjádřením britského sebeurčení a že během výstupových rozhovorů si unie bere Británii jako rukojmího, který musí zaplatit výpalné. "Nedokážete vést žádnou rozumnou konverzaci," dodal.

Po debatě pak Evropský parlament přijal nezávazné usnesení, ve kterém upozorňuje na stále chybějící průlom v otázce budoucích práv unijních a britských občanů a také na dosavadní neexistenci řešení specifického postavení Irské republiky a britského Severního Irska.

Původní znění článku zde.

Zdroj : EuroZprávy.cz / ČTK