Big_loader_ajax

Český zájem a reálný svět 1

06.09.2017

Hlavní zaklínadlo naší práce v EU je boj za naše zájmy. Hlavně ty velké, které umíme jen stěží definovat. Jak víte, já mám za to, že mezi ty zájmy patří fungující projekt společné Evropy, tedy fungující Unie. Ale ne vždy bojujete za velké věci, a tak se s vámi podělím (ve dvou článcích) o dvě menší bitvy a s nimi spojené větší otazníky.

Česká bitva o sídlo EBA (Evropský orgán pro bankovnictví) je první z nich. Brexit přinesl možnost pro unijní země „poprat se“ o to, kdo bude hostit dvě významné evropské agentury, které Londýn opustí. Je to vysoce prestižní bankovní regulátor EBA a o něco méně viditelná, leč neméně důležitá, léková agentura EMA.

Naše vláda si „ukousla větší sousto“, a tak spolu se 7 dalšími státy vyrazila do boje o sídlo EBA. Což má již na začátku jeden háček – zatímco léky konzumujeme stejně jako další Evropané, naši neúčast v bankovní unii může někdo vnímat jako hendikep.

Je dobře, že o umístění agentury se rozhodne tentokrát transparentně, a sice pravděpodobně tříkolovým hlasováním v Radě, kde země mohou zohlednit hodnotící analýzu od Komise. Máme tedy stejnou možnost jako všichni ostatní a půjde o naši „šikovnost“.

Minulý týden jsem zaznamenal snahu kolegů z jedné konkurenční země protlačit do jedné ze zpráv doporučení, aby ve jménu efektivity došlo ke spojení s agenturou, která se shodou okolností již nachází v jejich finančním centru. Na poslední chvíli jsme to zablokovali a změnili na formulaci o efektivitě řešení, která by naopak nahrávala levnější Praze (mzdy zaměstnanců agentur se odvíjí od mzdové úrovně v zemi, kde sídlí, a tak by Unie s Prahou dost ušetřila).

Samozřejmě že i dál se budu snažit podobné „pokusy“ zachytávat… ale zajímalo by mne, jakou strategii naše vláda má. Snad jsme se tam nepřihlásili jenom do počtu. Způsob hlasování nám dává šanci (v první kole se boduje, pak už jde o jednoduchou většinu hlasů) a měli bychom hledat dobré argumenty, jak hlasy ostatních získat. Nevím, zda to vyhrajeme s příspěvkem na dopravu či návštěvu zámků a ZOO, což jsou „benefity“, které nabízíme zaměstnancům Galilea (což je agentura, kterou jsme před lety do Prahy získali).

Ale pořád je to lepší než „lákat“ bankéře na železnice a silnice. Asi nám uniklo, že hlavní destinací těchto expertů nebude Ostrava, což je jediné místo, kam lze „civilizovaně“ vlakem dojet, ale pořád je to lepší, než slibovat kvalitní dálnice. To je černý humor.

Takže budu s napětím čekat, jak to dopadne a jaké trumfy má naše diplomacie v rukávu….

Autor článku : Luděk Niedermayer