Big_loader_ajax

Seminář pro mladé: Mladí politici, konzervativní hodnoty a Evropa

30.04.2015

Účastníci, kterých bylo přes čtyřicet, se i přes krásný víkend, který měli před sebou, rozhodli raději sdílet své ideje a hodnoty a diskutovat o politických tématech. Rozhodně to ale nebyl ztracený čas.

Celý víkendový program otevřel europoslanec Luděk Niedermayer, vedoucí české delegace, se svým příspěvkem na téma „Role frakce EPP a práce v Evropském parlamentu“, ve které mu sekundovala Petra Netuková z Masarykovy univerzity. Zde účastníci dostali ojedinělou možnost osobně diskutovat s europoslancem o jeho práci a porovnat teorii s praxí.

Sobotní program byl celý věnován mladým politikům. Od rána byli posluchačům k dispozici mladí politici TOP 09, kteří se s nimi podělili o své vlastní příběhy a odpověděli jim na otázku „Jaké je to být politikem?“. Jednalo se o poslance Markétu Adamovou a Jiřího Koubka, také předsedu pražské TOP 09, starostu městské části Praha 6 Ondřeje Koláře, a v neposlední řadě starostu obce Drnovice, Petra Ducháčka.

Pokud měli účastníci na jazyku otázku, zda „je politika pro mladé?“, i na ni dostali odpověď. Postaral se o to náš zahraniční host Thibault Muzergues z International Republican Institute, a dále také Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty a Alena Falathová z Konrad Adenauer Stiftung.

Na tento blok navazovala i nedělní přednáška europoslance Jiřího Pospíšila o tom, jak mladý politik může fungovat na vrcholné politické úrovni. Sám europoslanec nám přinesl několik postřehů zevnitř Evropského parlamentu.

V mezičase měli účastníci možnost seznámit se také s politickým marketingem, a to díky Andree Smolkové s její přednáškou o volbách, kampaních a nové generaci nebo díky Jaroslavu Poláčkovi, volebnímu manažerovi TOP 09 s přednáškou SMART kampaň aneb mozkem proti billboardům.

Všeobecně nadšené ohlasy nás utvrdili v tom, že s mladými má smysl spolupracovat v co nejvyšší míře. „V tomto trendu hodláme pokračovat a již máme připraven nový projekt pro mladé: „Gymply“, jehož pilotní akcí se stal právě tento víkendový workshop. Zájemci neváhejte psát a zajímat se,“ doplnil předseda think-tanku TOPAZ a hlavní organizátor víkendového workshopu, Reda Ifrah.

  

Autor článku : Reda Ifrah
Zdroj : www.top09.cz