Big_loader_ajax

Evropská unie má být odvážná a aktivní

03.10.2016

Leccos na fungování Evropské unie potřebujeme změnit a je to možné, ale ještě důležitější je občanům vysvětlit, jak "naše Unie" funguje a co jim přináší. A touto cestou postupně zlepšovat veřejný obraz Unie a získat pro její podporu více občanů.
 

Pro Českou republiku je členství v Evropské unii a vazba na západ, na Evropskou unii a NATO mimořádně důležitá.

Odchod Velké Británie představuje důležitý moment, který by měl odstartovat diskuzi o fungování či reformě Evropské unie. Zájmem České republiky a TOP 09 je efektivní, jednotná a silná Unie schopná spolu s ostatními partnery řešit výzvy 21. století. Aby byla Unie sto řešit účinně dnešní problémy, je nutné posílit roli EU v zahraničněpolitických a bezpečnostních otázkách. Prostor jednotného trhu a svobodného pohybu nelze udržet a efektivně využívat bez vyšší koordinace národních ekonomických politik i existence mnoha evropských norem a pravidel, které jeho fungování zajišťují. Na druhou stranu je ovšem nutné omezit či nezavádět regulace a nařízení v oblastech, které mohou být efektivně spravovány národními státy, jak to odpovídá principu subsidiarity.

Leccos na fungování Evropské unie potřebujeme změnit a je to možné, ale ještě důležitější je občanům vysvětlit, jak "naše Unie" funguje a co jim přináší. A touto cestou postupně zlepšovat veřejný obraz Unie a získat pro její podporu více občanů.

- Chceme EU, kde jsou si členské státy rovny a jsou partnery, a společně hledají odpovědi na problémy dneška, ne takovou, kde si země dělají svou politiku mnohdy k tíží ostatních.

- Chceme Unii, která se nebude bát rychle rozhodovat a zavčas reagovat na hrozby, které nás ohrožují.  

- Chceme EU, která prosazuje demokratické principy ve své zahraniční politice a hodnoty, na kterých stojí.

- Chceme, aby byly vyvozovány důsledky z porušení dohod a principů u všech, kterých se týkají.

- Chceme EU s liberální ekonomikou s volným pohybem služeb, lidí, zboží a kapitálu.

Vize fungující, společné, sebevědomé a solidární Evropy, a pevného místa naší země v ní, představuje tu nejlepší cestu k zajištění rozvoje naší země a využití potenciálu, který naši občané, historie, poloha či infrastruktura nabízejí. Nepůjde to však bez toho, abychom si do vedení státu, krajů, měst či obcí nezvolili kompetentní, čestné a odvážné lidi, kteří ji budou naplňovat.

Za pár dní se o to můžeme spolu pokusit. Věřím, že uspějeme a zvolíme si lepší budoucnost. Přijďte proto, prosím, k volbám 7. a 8. října 2016.

http://www.top09.cz/proc-nas-volit/fakta-a-argumenty/ekonomicke-prinosy-clenstvi-ceske-republiky-v-eu-20533.html

 

Autor článku : Luděk Niedermayer