Big_loader_ajax

Energetická konference: O energiích musí jednat Evropa společně

14.11.2014

Europoslanec Luděk Niedermayer debatoval s hosty, které si pozval do Kaiserštejnského paláce v Praze na konferenci o energetice.

Jak je na tom Česká republika v současné chvíli s energetickou bezpečností? Zavře Vladimir Putin Evropě kohoutky s plynem? Když to udělá, máme náhradní řešení? I o tom debatoval europoslanec Luděk Niedermayer s hosty, které si pozval do Kaiserštejnského paláce v Praze na konferenci o energetice.

Na diskusi zabývající se energetickou bezpečností, koncepcí státu, politikou Evropské unie a dopadem na ekonomiku přijala pozvání poslankyně Národní rady Slovenské republiky Magda Vášáryová, ale také ex-velvyslanec ČR v Rusku a USA Petr Kolář, prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý nebo Jan Pánek ze Stálého zastoupení ČR při EU v Bruselu a Petr Zahradník z bruselské kanceláře firmy ČEZ.

“Problém energetické bezpečnosti pro země našeho regionu jasně ilustrovala situace na východních hranicích EU. Změna chování Ruska, které se dalo na dráhu politiky konfrontace, ignorace mezinárodních závazků a zvyšování mezinárodního napětí, má zcela jasné konsekvence pro bezpečnost energetických dodávek z této země. Podobné obavy mohou cítit, i když z jiného důvodu, země na jihu Evropy. Pokračující politická nestabilita zemí severní Afriky, které jsou významnými dodavateli zejména zemního plynu, nepochybně energetickou bezpečnost Evropy ohrožuje,“ řekl Luděk Niedermayer.

Proto by podle něj mělo být samozřejmé tento problém vnímat jako problém celé Evropy. “Využití ekonomické síly Unie, jakožto největšího trhu na světě, k tomu abychom jednali o energiích společně a také abychom společně investovali do snížení bezpečnostních rizik, by mělo být jasným úkolem dne,“ dodal Niedermayer.

Akce přilákala desítky diváků, kteří se také zapojili do debaty. Mluvilo se nejen o krizových scénářích, ale také o možných úsporách energie na starém kontinentu. “Zadarmo je leda sýr v myší pasti,“ reagovala vtipně na dotaz z publika, kdo to všechno zaplatí, poslankyně Magda Vášáryová.

Původní článek: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1410&clanek=345921

Autor článku : TOP 09
Zdroj : www.parlamentnilisty.cz