Big_loader_ajax

Kachny z prezidentské kampaně v USA – nepodstatné žertíky, nebo politické zbraně?

11.11.2016

Politické kampaně v posledních letech se zdají být stále více agresivnější, tvrdší, a bohužel i plné neúplných faktů a často i lží. Na jednu stranu je ověřování faktů v době internetu o hodně jednodušší, ale v množství informací, kterým jsme denně zahlceni, se ne všichni k ověřování odhodlají.

. Chytlavá story se po síti šíří doslova rychlostí blesku, a je už jedno, jestli je pravdivá či ne. Během prezidentské kampaně v USA těchto kachen nebylo málo a je dost pravděpodobné, že jistou měrou pomohly nebo uškodily jednomu z kandidátů.  Donald Trump uměl tyto „kachny“ velice dobře použít. Budoucí americký prezident opakovaně kritizoval média za stranění Hillary Clinton a vyzval své podporovatele, aby raději hledali informace na internetu. Chytře tyto výzvy opakoval přesně v době, kdy se nějaká „zajímavá“ zpráva objevila. 

Podle Brooka Binkowkiho (managing editor Snopes) bylo množství nepravdivých příběhů větší než v minulých letech. Lidé byli natolik rozhněvaní na druhého kandidáta, že uvěřili všemu, co potvrzovalo jejich názory, aniž by potřebovali jakýkoliv důkaz o pravdivosti výroků. Navíc hodně lidí přijímá informace primárně ze sociálních sítí a tam, hlavně pro nezkušené uživatele, je obtížnější se orientovat mezi pravdou a lží.  Často situaci nepomohli ani novináři, kteří jsou pod velkým tlakem dodávat nové příběhy a často nemají potřebné zázemí k ověřování faktů. (Brook Binkowkih volně přeloženo ze článku Washington Post)

Vybrali jsme pro Vás pár nejzajímavějších kachen z pravidelné rubriky Washington Post

Hillary Clinton je opilec a léčí se ze závislosti na alkoholu

Donald Trump se při kampani netajil s tím, že nikdy nepije. Na druhou stranu pár obrázků Hillary Clinton se skleničkou v ruce vedlo k vášnivým teoriím o její závislosti na alkoholu. V jednom ze zveřejněných e-mailů WikiLeaks z tábora demokratů se píše „Myslím, že bys jí měl zavolat a pomoci jí vystřízlivět“ (vedoucí komunikace, Jennifer Palmieri). Z e-mailu není jasné, jestli se jedná o Hillary Clinton, i když je to pravděpodobné. Slovo „Sober up“ se, ale také používá ve smyslu někoho povzbudit, a protože uniknutý e-mail je datován do doby, kdy byla Clinton pod tlakem ohledně skandálu s privátním e-mailovým serverem, povzbuzení by jí pravděpodobně pomohlo. Tato zpráva, ale stačila k tomu, aby se z Clinton stala alkoholička a jeden z amerických bulvárních plátků přišel se zprávou, že Clinton se dokonce tajně léčí z alkoholismu. 

Scott Adams Tweet about Hillary Clinton

„Tyhle prezidentské volby mohou být první, které budou také intervencí“ #opiláHillary #střízlivýTrump

Náhlá nevolnost Clinton při vzpomínkové akci k 11. září Scott Adams vysvětlil, tak že Clinton byla opilá do němoty. Paní Clinton, ale trpěla zápalem plic. Původně byl její kolaps připisován závažným zdravotním problémům, které chce utajit, ale protože po pár dnech odpočinku už žádné problémy neměla, alkoholismus se stal novým trendem. (Youtube video do doktora Teda Noela, kde podle sestřihů z proslovů Clinton názorně ukazuje znaky Parkinsonovy choroby vidělo už 4,5 milionu lidí)

Collection of photos of drinking Hillary Clinton

Je nutné podotknout, že Clinton nikdy netvrdila, že by alkohol nepila. Její poradci v minulosti vítali občasné fotky Clinton se skleničkou v ruce, protože chtěli ukázat Clinton jako více „lidskou“. 

Nadace manželů Clinton dala tisíce dolarů do Centra právního řádu Sharia a podplácí výsledky veřejných mínění

Fake document of Clinton Foundation

Tento dokument měl uniknout z účetnictví Fondu rodiny Clinton. I přesto, že se očividně nejedná o oficiální účetní dokument, mnoho lidí mu uvěřilo. Jeho autorem je Chris ze státu Massachusetts, který během kampaně vytvořil několik falešných zpráv (za účelem vyprovokovat Trumpovi podporovatele). Jednu z nich, kde zveřejnil memo, na kterém si Clinton stěžuje agentuře zpracovávající výsledky veřejného mínění, že nezaplatila $ 760 000 za průzkum, kde vede jen o 5%, dokonce sdílel a po nějaké době raději smazal sám Trump. 

Fake e-mail of Hillary Clinton

„Váš poslední průzkum veřejného mínění je nepřijatelný. Neplatíme vám $760 000 měsíčně, abyste ukazovali PĚTI PROCENTNÍ VÍTEZSTVÍ. Snažíte se, aby vyhrál Trump? Pokud se výsledky rychle nezlepší, tak s Vámi ukončíme smlouvu."

Vedoucí kampaně Hilary Clinton, John Podesta, je satanista

Za touhle zprávou, která přerostla do velikosti konspirační teorie, také stojí zveřejnění e-mailů z demokratického tábora organizací WikiLeaks. V jednom z e-mailů zve Johna Podesta jeho bratr s manželkou na večeři. „Milý Tony, velice se těším na spirituální večeři u nás doma. Mohl bys zjistit, jestli se tvůj bratr zúčastní? S láskou, Marina“ (jeho bratr mu e-mail jen přeposlal). Žena bratra Johna Podesta je pro mnohé kontroverzní umělkyně, jejíž díla nejsou vždy příjemná na pohled, ale s žádným kultem její práce nemá nic společného. Na „tajemné“ večeři vařila pro hosty polévku podle receptu, který získala od tibetských mnichů. Nutno říci, že v uniklých e-mailech byla i zpráva, z které jasně vyplívá, že John Podesta na večeři nešel, té se ale 400 000 sdílení a trendového hashtagu nedostalo.  Tak jako tak, link mezi satanisty a Clinton byl na světě…

Hillary Clinton with raised arms

Zakažte ženám volit

Hashtag #Repealthe19th (odvolejte možnost žen volit), se stal hitem Twitteru poté, co jeden uživatel zveřejnil mapy, na kterých bylo znázorněno, jak by dopadly volby, pokud by volili jen muži (vyhrál by Trump), a jak kdyby jen ženy (vyhrála by Clinton).  Po pár sdíleních se dostal tento hashtag i do článku Los Angeles Times, kde bylo jeho autorství přiřknuto Trumpovým podporovatelům. Tak populární se, ale nakonec stal, ne proto, že by Trumpovi podporovatelé skutečně nechtěli ženy u volebních uren, ale proto, že ho jeho odpůrci začali používat ve svých tweetech. 

Trhání korespondenčních volebních lístků pro Donalda Trumpa

Tweet about ripping up absentee ballots

„Miluji svou práci na poště ve městě Columbus ve státě Ohio a miluji trhání korespondenčních volebních lístků pro Trumpa“ – Tento vtípek rozzuřil podporovatele Trumpa, kteří se domývali, že jde o volební podvod. Z jednoho tweetu, bez ověření jakýchkoliv reálií o @randydub, pak vzniklo nespočet článků, a dokonce byla tato jedinečná zpráva zařazena do talk-show Rushe Limbaugha. Zpětně se zjistilo, že autor tweetu, vůbec na poště nepracuje. Ale v dobu už fáma žila svým životem. 

Zdroje:

What was fake on the Internet this election: Postal workers and #repealthe19th

Trump´s son spreads hoax ´WikiLeaks´ letter implicating Clinton in polling bribe

No, John Podesta didn´t drink bodily fluids at a secret Satanist dinner

 

 

Autor článku : Tereza Hager
Zdroj : Washington Post