Big_loader_ajax

Co bych dělal jako ministr financí?

31.07.2017

Jeden novinář se mne ptal, co bych dělal prvních 100 dní v případě, kdybych se stal ministrem financí. Chvíli jsem přemýšlel a pak jsem vytvořil plán. :-)

1. Nejprve bych se z toho chvíli vzpamatovával.  Ale to by, myslím, 100 dnů nezabralo, aspoň doufám.

2. Hlavní by pro první dny bylo seznámit se co nejlépe s lidmi na ministerstvu a sestavit z nich týmy, které budou pracovat na klíčových projektech, tedy "větších věcech". Samozřejmě, že věcný rámec pro práci by dávalo programové prohlášení vlády, které, jak věřím, by zahrnovalo věci, které považuji za důležité.
Mezi těmi "většími věcmi" bych viděl třeba toto:

a. "Diskuse" s Finanční správou na téma, že společenskou i ekonomickou prioritou není honit trafikanta na rohu, že zapomene vydat účtenku (i když samozřejmě daně v souladu se zákonem je platit třeba), ale věnovat pozornost velkým firmám a rizikovým jevům. A o tom, že v žádném případě nesmí stát takto ohrožovat podnikání poctivých firem a podnikatelů a nesmí používat cílům neodpovídající nástroje.

b. Připravit kroky, motivace, pravidla (pro státní úřady), která obrátí hrozivý trend růstu zaměstnanců státu opačným směrem (což také usnadní podle mne potřebné zvýšení mezd zejména učitelům).

c. Připravit změny, které zajistí nejen penze pro dnešní či zítřejší důchodce, ale zvýší šanci na to, že odpovídající penze budou dostávat lidé i za desítky let.

d. A v neposlední řadě začít připravovat systém, který pomůže selektovat ministerstvy navrhované výdaje tak, aby se do rozpočtu dostávaly ty, které mají příznivé ekonomické a společenské dopady a ty, co v tomto testu neuspějí, pomohly rozpočtové zdroje šetřit.

Mimo to, dost často jsem viděl, že v české politice lidé přibírají na váze a někdy jim roste spotřeba alkoholu. Systematická obrana proti tomu by musela začít hned, takže jako nutnost vidím tak 3x týdne kilometr a půl v Podolí.  

Autor článku : Luděk Niedermayer