Big_loader_ajax

Výsledky plenárního zasedání z 26. a 27. dubna

02.05.2017

Ve dnech 26. a 27. dubna se v Bruselu uskutečnilo miniplenární zasedání Evropského parlamentu (EP). Mezi hlavní body jednání patřily situace v Maďarsku, evropský pilíř sociálních práv či situace v Turecku.

Poslanci zahájili plenární zasedání rozpravou o situaci v Maďarsku zejména v souvislosti s kontroverzní novelou zákona o vysokých školách, návrhem zákona o zahraničním financování nevládních organizací, azylovými pravidly a jejich souladem s unijním právem a společnými hodnotami EU. Rozpravy se účastnili i první místopředseda Komise Frans Timmermans a maďarský premiér Viktor Orbán. Většina poslanců vývoj v Maďarsku a kroky tamní vlády silně kritizovala a nové zákony označovala za útok na akademickou svobodu a občanskou společnost.

Ve středu 26. dubna představili první místopředseda Komise Frans Timmermans a komisařka pro zaměstnanost, sociální záležitosti a inkluzi Marianne Thyssenová poslancům návrh evropského pilíře sociálních práv. EP vyjádřil s návrhy tří klíčových komponent pilíře (rovné příležitosti a přístup na pracovní trh, férové pracovní podmínky, sociál- ní ochrana) souhlas a vyzval Komisi, aby více pozornosti věnovala boji s chudobou a nezaměstnaností mladých lidí.

Spolu s komisařem pro evropskou politiku sousedství a jednání o rozšíření Johannesem Hahnem poslanci ve středu odpoledne diskutovali o aktuální situaci v Turecku zejména s ohledem na ústavní referendum. EU podle mnohých z nich Turecku sice dveře nezavírá, ale vzhledem k vývoji v zemi by měla hledat alternativy členství a přehodnotit vztahy s Tureckem. Ty by se měly soustředit na rozšíření celní unie, vzájemný obchod nebo výměnné programy pro studenty. Turecké referendum o ústavních změnách označila řada poslanců za nespravedlivé.

EP ve středu projednal a ve čtvrtek hlasoval o udělení absolutoria za plnění rozpočtu pro rok 2015 Komisi, Evropské radě a Radě a dalším orgánům a agenturám EU. Komisi i samotnému EP poslanci absolutorium schválili, avšak na doporučení Rozpočtového výboru bylo odloženo udělení absolutoria Evropské radě a Radě, především z důvodu nedostatečné spolupráce s EP při poskytování dat a informací o řízení rozpočtu. Obecně poslanci kritizovali roztříštěnost rozpočtu EU a s tím související nedostatek důvěryhodnosti.

Ve čtvrtek vystoupil v EP předseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem a komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici a s poslanci hovořili o stavu druhého přezkumu ekonomického ozdravného programu pro Řecko. Poslanci napříč politickými skupinami vyzvali během rozpravy věřitele, aby se na dalším poskytnutí úvěru dohodli urychleně. Jeroen Dijsselbloem uvedl, že doufá, že aktuální přezkum programu pro Řecko by mohl být dokončen do konce května.

V rámci dalších témat EP ve středu projednal a ve čtvrtek schválil návrh rozhodnutí, na jehož základě bude rok 2018 vyhlášen Evropským rokem kulturního dědictví. Na pořadu jednání plenárního zasedání byla také zpráva o stěžejní iniciativě EU pro oděvní průmysl, v níž EP navrhuje řadu opatření, která by přispěla k lepšímu dodržování práv pracujících v oděvním průmyslu, zejména pokud se jedná o dodavatele textilu do EU. Ve čtvrtek EP přijal také návrh směrnice o hybridních nesouladech se třetími zeměmi a návrh nařízení o ochranné známce Evropské unie.

Autor článku : A. Kuchařová
Zdroj : Týdenní monitoring událostí v EU Sekce pro evropské záležitosti