Big_loader_ajax

Trump je výzvou pro Evropskou spolupráci s NATO: Česko výdaje na obranu ale jen tak nezvýší

23.11.2016

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem by mohlo pozitivně zvýšit tlak na evropské členy NATO, aby zvedli své výdaje na obranu. Budoucí americký prezident totiž dlouhodobě zpochybňuje plnění amerických závazků vůči evropským spojencům, kteří podle něj Alianci přispívají jen málo.

Nervozitu vyvolává i Trumpova náklonost vůči ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi. Znepokojil tím především pobaltské státy, které se obávají ruské agrese.  Trump evropským státům hrozí především proto, že jenom asi 5 z 22 evropských států, které jsou členy NATO, vydává 2% z HDP na obranu – limit určený Severoatlantickou aliancí. Trumpova tvrzení budí obavy především proto, že americké financování je pro NATO stěžejní. Pokrývá totiž údajně až 73 procent celkových výdajů na obranu členských států Aliance.

 

 

 

 

 

 

Zdroj grafu zde.

Také Česká republika má k plnění 2% limitu daleko. Podle vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky v otázkách Václava Moravce ho navíc ani nebude schopna dříve jak v roce 2025. Loni přitom Česko na svou obranu vydalo jen 1,06 % HDP, patří tak k pěti nejhorším státům Severoatlantické aliance: „Do roku 2020 chceme zvýšit výdaje na 1,4% HDP, na 2% se dostaneme až v roce 2025,“ řekl v české televizi Sobotka, podle kterého by ani Ministerstvo obrany nebylo schopné výdaje adekvátně utratit a ty by tak přešly do rezervních fondů.

Ke zvolení přitom poblahopřál Donaldu Trumpovi i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který upozornil, že Severoatlantická aliance sdružuje už skoro sedm desítek let nejbližší americké přátele v míru i v konfliktech. Silné NATO je podle Stoltenberga dobré pro USA i pro Evropu

Že je třeba posilovat evropskou spolupráci s NATO, upozornila už v neděli šéfka diplomacie Evropské unie Federika Mogheriniová. V souvislosti se současným děním na neformální večeři s 28 evropskými ministry zdůraznila, že spolupráce s NATO je pro Unii absolutní prioritou. Právě ta bude společně se zintenzivněním vlastních schopností Evropské unie v obraně a bezpečnosti předmětem jednání na plenárním zasedání Evropského parlamentu už v pondělí 21. listopadu.

Autor článku : Eliška Dokulilová, stážistka v kanceláři Luďka Niedermayera