Big_loader_ajax

Tento týden v Parlamentu: energetika, rozpočet, ruská propaganda, cena za svobodu myšlení a filmová cena LUX

10.10.2016

V tomto týdnu zasedají poslanci ve výborech. Na programu jsou mimo jiné návrhy pro zlepšení bezpečnosti dodávek plynu, opatření proti ruské propagandě a také proti nezákonnému obchodu s chráněnými zvířaty a rostlinami. Rozpočtový výbor se chystá hlasovat o rozpočtu EU na příští rok. Kromě toho si připomeneme desáté výročí filmové ceny LUX, dozvíme se jména finalistů Sacharovovy ceny za svobodu myšlení a do Parlamentu zavítají letošní vítězové Ceny evropského občana a Ceny K. Velikého pro mládež.

O čem bude řeč ve výborech

Členové výboru pro energetiku ve čtvrtek hlasují o dvou usneseních požadujících, aby si členské státy pomáhaly v případě výpadků v dodávkách plynu.

Rozpočtový výbor ve středu hlasuje o rozpočtu EU na rok 2017. Parlament chce dostatečné prostředky na řešení migrační krize a podporu hospodářského růstu, boj proti nezaměstnanosti mladých a lepší financování pro vědu a infrastrukturu.

O návrzích opatření proti propagandě ze zemí jako je Rusko nebo od takzvaného Islámského státu bude v pondělí rozhodovat zahraniční výbor. Pokud nechceme, aby manipulace a dezinformační kampaně slavily úspěch, je třeba podle poslaneckého návrhu zvyšovat povědomí mezi veřejností a podporovat nezávislá média.

Ve středu budou poslanci společně se zástupci zemědělců, firem a odborů probírat výhody a nevýhody obchodní dohody EU s Kanadou (CETA). K tomu, aby případně vstoupila v platnost, bude potřeba souhlasu Parlamentu.

Poslanci zemědělského výboru ve čtvrtek hlasují o nových opatřeních pro šíření chorob rostlin a výbor pro životní prostředí zase o tom, jak skoncovat s nezákonným zabíjením slonů, nosorožců a jiných chráněných zvířat a z toho plynoucím byznysem.

Ocenění, ocenění, ocenění

Filmová cena LUX slaví toto pondělí 10. října desetileté výročí. Při té příležitosti budou v Parlamentu diskutovat režiséři Ken Loach, Andrea Segre a scénáristka Céline Sciamma o společenské a politické roli kinematografie v Evropě.

Ve 28 kinech po celé Evropě se tentýž večer promítá loňský vítězný film Mustang a po projekci se můžete přes #luxprize i od vás z obýváku připojit do diskuse s jeho režisérkou.

V pondělí a úterý do Parlamentu zavítají letošní vítězové Ceny Karla Velikého pro mládež. Setkají se s poslanci kulturního výboru i předsedou Martinem Schulzem.

Ve středu si své ocenění přijdou převzít letošní nositelé Ceny evropského občana.

Po úterním hlasování v zahraničním a rozvojovém výboru se dozvíme jména finalistů letošní Sacharovovy ceny za svobodu myšlení.

Veškerá jednání výborů můžete sledovat online. Pokud se chcete snadno dozvědět, co o těchto tématech píší na různých platformách čeští poslanci a poslankyně, využijte filtru na stránce Newshub.

Původní článek si můžete přečíst zde

Zdroj : http://www.europarl.europa.eu/